Ο Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί γιατί οι έγκυες δεν πρέπει να κάνουν ακόμα το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Ο Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί γιατί οι έγκυες δεν πρέπει να κάνουν ακόμα το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Λίγο πριν έρθει και στην Ελλάδα το εμβόλιο οι απορίες πολλές.

Η μία χώρα μετά την άλλη ανάβουν πράσινο φως στο εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού που ανέπτυξαν η αμερικανική φαρμακευτική εταιρία Pfizer και η BioNTech, ενώ ήδη από την Τετάρτη φορτηγά μετέφεραν χιλιάδες δόσεις εμβόλια στην Βρετανία. Και ενώ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στην Ελλάδα αναμένονται να φθάσουν στις αρχές Ιανουαρίου, ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της σχολής Οικονομικών του Λονδίνου εξηγεί γιατί δεν πρέπει να το κάνουν οι έγκυες.

Αναλυτικά η ανάρτησή του στο facebook:

«- Εμβόλια και εγκυμοσύνη: όχι ακόμα

Μια από τις ομάδες που δεν θα λάβουν ακόμα το εμβόλιο Covid-19 θα είναι οι έγκυες γυναίκες. Η απάντηση είναι πολύ απλή και έχει να κάνει με το σχεδιασμό, όχι μόνο των κλινικών μελετών των εμβολίων για τον κορωνοϊό, αλλά όλων των μελετών για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των φαρμακευτικών προϊόντων.

Δεδομένου πως δεν έχουν διεξαχθεί συγκεκριμένες κλινικές δοκιμές εμβολίου Covid-19 σε έγκυες γυναίκες, δεν υπάρχει ούτε επιστημονική γνώση αλλά ούτε και απόδειξη κινδύνου του εμβολίου στην εγκυμοσύνη.

Τα διαθέσιμα δεδομένα δεν υποδεικνύουν ανησυχία για την ασφάλεια ή παρενέργειές των εμβολίων.

Όμως, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να προτείνουν τη χρήση των εμβολίων Covid-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί οι έγκυες γυναίκες δεν συμπεριλήφθηκαν στις κλινικές δοκιμές.

Οι οδηγίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, συστήνουν

  • Να αναβληθεί ο εμβολιασμός έως και την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης.
  • Εάν μια γυναίκα ανακαλύψει ότι είναι έγκυος αφού κάνει την πρώτη δόση να ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη της πριν κάνει τη δεύτερη δόση.
  • Οι νέες μητέρες που θηλάζουν μπορούν να εμβολιαστούν.
  • Οι έγκυες γυναίκες που θεωρείται πως ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, λόγω άλλων παραγόντων υγείας, να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό μετά την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης».

– Εμβόλια και εγκυμοσύνη: όχι ακόμα

Μια από τις ομάδες που δεν θα λάβουν ακόμα το εμβόλιο Covid-19 θα είναι οι έγκυες…

Posted by Ηλίας Μόσιαλος on Friday, December 4, 2020

ΚΛΕΙΣΙΜΟ