Οι δύο ομάδες ανθρώπων που δεν θα εμβολιαστούν στην Ελλάδα στην πρώτη φάση της διαδικασίας

Οι δύο ομάδες ανθρώπων που δεν θα εμβολιαστούν στην Ελλάδα στην πρώτη φάση της διαδικασίας

Λίγο πριν την τελική ευθεία του εμβολιασμού του πληθυσμού ξεκαθαρίζουν τα πράγματα.

Νωρίτερα από τις 28 Δεκεμβρίου, που ήταν αρχικά προγραμματισμένο, θα δοθεί η έγκριση  του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού των Pfizer και BioNTech και συγκεκριμένα στις 23 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου έδωσε διευκρινίσεις για το ποιες ομάδες δεν θα εμβολιαστούν κατά την πρώτη φάση και αυτές είναι οι έγκυες και τα παιδιά κάτω των 16 ετών.

«Οι έγκυες δεν εμβολιάζονταν στην κλινική μελέτη. Όμως έτυχε και 12 γυναίκες ενώ ήταν έγκυες, δεν το γνώριζαν και εμβολιάστηκαν. Το ευχάριστο μήνυμα είναι ότι η εγκυμοσύνη τους προχωράει κανονικά χωρίς κανένα σύμπτωμα. Αναφορικά δε με τα παιδιά, έχει εμβολιαστεί πολύ μικρός αριθμός παιδιών κάτω των 16 ετών, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας για την ομάδα αυτή πληθυσμού. Είναι σίγουρο ότι για να μπορέσουμε να ξεμπερδέψουμε από αυτή την πανδημία, στο μέλλον θα εμβολιάζουμε και τα παιδιά. Έτσι, κλινικές μελέτες που αφορούν τα παιδιά θα ακολουθήσουν» ανέφερε για το συγκεκριμένο θέμα.

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στο θέμα των περενεργειών: «Εχουν ακουστεί πολλά για τις παρενέργειες. Η πιο συχνή παρενέργεια ήταν ο πόνος. Ναι, οι εμβολιασθέντες είχαν πόνους στο σημείο της ένεσης στο χέρι τους, η οποία κρατούσε λίγες ημέρες. Και από τις συστηματικές τους ανεπιθύμητες ενέργειες, η πιο συχνή ήταν η κόπωση, η κεφαλαλγία και σπανιότερα ο πυρετός. Σημασία έχει να αναφερθεί ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ηπιότερες, ήταν λιγότερο έντονες στα άτομα άνω των 65 ετών. Και ότι τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, οι χρονίως πάσχοντες, δεν εμφάνιζαν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες».

ΚΛΕΙΣΙΜΟ