Θεοδωρίδου: Όχι εμβόλια σε έγκυες – Εξαιρούνται δύο κατηγορίες γυναικών  

Θεοδωρίδου: Όχι εμβόλια σε έγκυες – Εξαιρούνται δύο κατηγορίες γυναικών  

Όλα όσα ανέφερε για τον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά.

Οι ειδικοί εξ αρχής είχαν επισημάνει ότι οι έγκυες είναι η κατηγορία των ανθρώπων που δεν πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Το ίδιο επανέλαβε στην ενημέρωση της Δευτέρας για την πορεία της πανδημίας του φονικού ιού στη χώρα μας η Μαρία Θεοδωρίδου. Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών διευκρίνισε, επίσης, ότι ακόμα και αν μία γυναίκα έχει κάνει την πρώτη δόση και μετά μείνει έγκυος, η δεύτερη δόση καλό θα είναι να γίνει αφ ότου γεννήσει, ενώ δεν χρειάζεται να διακοπεί η κύηση.

«Το εμβόλιο φαίνεται ότι είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση ή στην έγκυο ή στο κύημα. Επειδή οι κλινικές μελέτες δεν περιλαμβάνουν ομάδες εγκύων, η επίσημη σύσταση από τους φορείς είναι κατά τη διάρκεια της κύησης να μη γίνεται το εμβόλιο», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, από αυτή την οδηγία εξαιρούνται δύο περιπτώσεις, όταν η έγκυος βρίσκεται σε μια συνεχή έκθεση στον ιό, όπως μια νοσοκόμα ή γιατρός, και όταν η έγκυος έχει υποκείμενο νόσημα.

Επιπλέον, το εμβόλιο δεν αποτελεί εμπόδιο στον θηλασμό των νέων μητέρων. «Δεν θα στερήσουμε λόγω του εμβολιασμού σε καμιά μητέρα να δώσει το πολύτιμο αγαθό, το μητρικό γάλα για το βρέφος της», είπε η πρόεδρος της επιτροπής.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ