Έκλεισε το εργοστάσιο της «PITSOS» στην Ελλάδα- Τίτλοι τέλους μετά από 156 χρόνια

Έκλεισε το εργοστάσιο της «PITSOS» στην Ελλάδα- Τίτλοι τέλους μετά από 156 χρόνια

Το ιστορικό εργοστάσιο στου Ρέντη που ξεκίνησε με φαράσια, μαχαιροπίρουνα και θερμάστρες και κατέληξε να γίνει συνώνυμο των οικιακών συσκευών.

Το μεσημέρι της Τρίτης έγινε γνωστό ότι κλείνει το εργοστάσιο της Πίτσος στην Ελλάδα. Η γερμανική ιδιοκτήτρια εταιρεία Bosch Siemens Hausegerate, που την είχε εξαγοράσει, πήρε την απόφαση να βάλει «λουκέτο» και θα το μεταφέρει στην Τουρκία. Έτσι, χθες 31/3/2021 αναμενόταν να σταματήσει κάθε εργασία που γινόταν στο εργοστάσιο της

Έκλεισε το εργοστάσιο της «PITSOS» στην Ελλάδα- Τίτλοι τέλους μετά από 156 χρόνια
Μάλιστα, οι εκατοντάδες εργαζόμενοι , που μένουν άνεργοι εν μέσω πανδημίας, έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργού ζητώντας του να πιέσει την εταιρία και να βρεθεί συμφωνία, έστω και την ύστατη στιγμή, προκειμένου να πάρει πίσω την απόφασή της.

«Άφησαν στην τύχη τους τους εργαζομένους καθώς η μηδενική άσκηση  πίεσης από  τις Κυβερνήσεις για να υλοποιηθεί η συμφωνία των 60 εκατ. ευρώ και 700 θέσεων εργασίας που είχε συμφωνηθεί μεταξύ της Siemens και της Ελληνικής Κυβέρνησης και δεν υλοποιήθηκε ποτέ», αναφέρουν μεταξύ άλλων στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ζητούν:

«Έστω κι αυτή την ύστατη στιγμή να κρατηθεί στην Ελλάδα μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες. Ζητούμε να αναλάβετε την οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα αποτρέψει την τραγική κατάσταση για τους εργαζόμενους της ΠΙΤΣΟΣ».

Η ιστορία της Πίτσος ξεκίνησε το 1865. Αρχικά κατασκεύαζε φαράσια, θερμάστρες και μαχαιροπίρουνα, αλλά και σόμπες πετρελαίου σε ένα μαγαζάκι στην οδό Περικλέους. Η παραγωγή ηλεκτρικών συσκευών ξεκίνησε περίπου έναν αιώνα μετά, το 1959, με την παραγωγή αρχικά ψυγείων και στη συνέχεια φούρνων, αλλά και ασπρόμαυρων τηλεοράσεων. Πολύ σύντομα, οι συσκευές Pitsos μπαίνουν σε εκατομμύρια ελληνικά σπίτια και στις καρδιά των Ελλήνων.

Έκλεισε το εργοστάσιο της «PITSOS» στην Ελλάδα- Τίτλοι τέλους μετά από 156 χρόνια

Η ραγδαία εξέλιξη της Pitsos προσέλκυσε το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό και το 1976 η Bosch Siemens Hausegerate προχώρησε στην εξαγορά του 60% της εταιρείας. Οι νέοι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να αλλάξουν το όνομα σε BSP (Bosch Siemens Pitsos) ΑΒΕ το 1996, ενώ το 2001 άλλαξε η ταμπέλα σε «BSH Οικιακές Συσκευές».

Το 2005 η εγχώρια μονάδα παραγωγής είχε φτάσει να πουλάει 400.000 προϊόντα το χρόνο, με έσοδα άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Από αυτά, το 30% προοριζόταν για εξαγωγή στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, η οικονομική κρίση έπληξε καίρια την εταιρεία, που βρέθηκε κοντά στο «λουκέτο» και το 2017, αλλά και το 2020.

Οι Γερμανοί θέλουν να μεταφέρουν τη μονάδα στο εργοστάσιο, που λειτουργεί ήδη, στην Κωνσταντινούπολη, όπου το κόστος παραγωγής είναι πολύ φθηνότερο.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ