Ένας παραδοσιακός ξύλινος αργαλειός στην Αθήνα!

Ένας παραδοσιακός ξύλινος αργαλειός στην Αθήνα!

Ακουγόταν ρυθμικά, μελωδικά κι είχε μια περίεργη αρμονία. Αυτό το μονότονο αλλά σημαδιακά όμορφο τακ-τακ του αργαλειού συνήθιζε να ακούγεται στις γειτονιές. Ολόκληρη επιστήμη ο αργαλειός. Πέρναγε από τη γιαγιά στη μαμά κι από τη μαμά στην κόρη, κι ανάλογα με το μεράκι της  κάθε νοικοκυράς, έβγαιναν σωστά κομψοτεχνήματα, έργα τέχνης.

Ένας παραδοσιακός ξύλινος αργαλειός στην Αθήνα!
Δυστυχώς, αυτός ο χαρούμενος και παράδοξα οικιακός ήχος, αυτό το ρυθμικό τραγούδι που ενεργοποιεί μνήμες και φέρνει μαζί του μοτίβα του παρελθόντος βγαλμένα βαθιά από την ελληνική παράδοση, έχει σβήσει. Κι όμως υπάρχει ένα μέρος όπου μπορείς και πάλι να το ακούσεις και σε ταξιδεύει πίσω σε αυτές τις εποχές.

Είναι Σεπτέμβριος του 2016. Η Αναστασία Ξενάκη και ο Πέτρος Χριστοφοράτος, θέλοντας να κάνουν μια νέα αρχή στη ζωή τους, αποφάσισαν να ζωντανέψουν έναν παραδοσιακό ξύλινο αργαλειό. Κάπως έτσι άρχισαν να δημιουργούν τις πιο ιδιαίτερες, χειροποίητες ζώνες από βαμβάκι, μετάξι και δέρμα. Παραδοσιακά μοτίβα ανακατεύονται με χρώματα και τάσεις του σήμερα και μας θυμίζουν ποιοι είμαστε και από πού ερχόμαστε. Αυτό είναι η LOOM%.

Ένας παραδοσιακός ξύλινος αργαλειός στην Αθήνα!
Γεωμετρικά σχήματα, ρίγες, σχηματοποιημένες μορφές ανθρώπων, φυτών, ζώων και αντικειμένων με λεπτομέρειες που θυμίζουν έντονα παραδοσιακές φορεσιές απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας κοσμούν τις δημιουργίες τους.

– Πώς ξεκίνησαν όλα με την LOOM%
Πέτρος Χριστοφοράτος: «Θέλαμε να κάνουμε τον κόσμο να αγαπήσει ουσιαστικά την ελληνική παράδοση. Η Αναστασία γνώριζε την τέχνη, τον αργαλειό, από την μητέρα της. Προσπαθούσα καιρό να την πείσω να ασχοληθεί με αυτό. Το συζητάγαμε δύο χρόνια. Θέλεις λίγο οι δουλειές, λίγο οι επαγγελματικές υποχρεώσεις, δεν είχαμε καταφέρει να ασχοληθούμε όσο “ζεστά” θα θέλαμε με την υλοποίηση αυτής της ιδέας».

Αναστασία Ξενάκη: «Εγώ ήμουν εκπαιδεύτρια σε ένα κέντρο ειδικής αγωγής, έκανα αργαλειό, ως εργοθεραπεία χρησιμοποιούσα την υφαντική τέχνη, το οποίο έκανε και η μητέρα μου παράλληλα με τις παραδοσιακές στολές που φτιάχνει. Όλα ξεκίνησαν από τις παραδοσιακές στολές στην ουσία».

Ένας παραδοσιακός ξύλινος αργαλειός στην Αθήνα!
Πέτρος Χριστοφοράτος: «Τον Σεπτέμβριο του 2016 το ξεκινήσαμε ουσιαστικά. Τον Δεκέμβρη βγήκαμε στον αέρα με το σάιτ. Έτσι γεννήθηκε η LOOM%. Κάναμε μία προετοιμασία από τον Σεπτέμβρη, συγκεντρώσαμε ποια μοτίβα θα επιλέξουμε για να βγάλουμε αυτές τις ζώνες. Τις ζώνες τις σκεφτήκαμε γιατί δεν υπήρχε κάτι τέτοιο στην αγορά και θέλαμε να δώσουμε κάτι το διαφορετικό».

– Η ιδέα του αργαλειού πώς προέκυψε;
Αναστασία Ξενάκη: «Εγώ μεγάλωσα με τον αργαλειό. Πάντα υπήρχε στο σπίτι ένας αργαλειός τόσο μεγάλος κιόλας. Το ήξερα από μικρή το «άθλημα». Στην πορεία κατάλαβα όμως ότι με ενδιαφέρει κι εμένα. Έβλεπα τα μοτίβα της μητέρας μου. Όταν όμως τα βλέπεις όλα μαζί… χάνεσαι. Αλλά εάν παρατηρήσεις ένα ένα το μοτίβο σκέφτεσαι “τι φτιάχνανε τότε; Τι σκεφτόντουσαν;” Βλέπεις την ιστορία πίσω από αυτό. Σκεφτόμασταν λοιπόν τι να κάνουμε. Η ιδέα με τις ζώνες ξεκίνησε και από τους λαιμοδέτες, που κατευθείαν σε παραπέμπει σε μία ζώνη. Έτσι ξεκίνησαν και οι πρώτες μας ζώνες. Έβλεπες το μοτίβο ένα ένα. Ήταν και μοντέρνα θα μπορούσες να πεις. Μπορείς δηλαδή να τα φέρεις στο σήμερα. Έτσι το είδαμε εμείς».

Ένας παραδοσιακός ξύλινος αργαλειός στην Αθήνα!
– Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τη δουλειά σας;
Πέτρος Χριστοφοράτος: «Εμείς είμαστε ικανοποιημένοι. Μέχρι στιγμής ο κόσμος έχει δείξει ένα πολύ έντονο ενδιαφέρον. Πολλοί βέβαια εάν δεν το αγγίξουν ή εάν δεν το δουν από κοντά δεν πιστεύουν ότι αυτό είναι κάτι που γίνεται στο χέρι, σε αργαλειό. Πρέπει να το δούνε, να το αγγίξουν για να καταλάβουνε και εκεί πραγματικά είναι εντυπωσιακή η αντίδρασή τους. Όποιος το έχει δει και το έχει αγγίξει, σου λέει “όντως αυτό γίνεται σε αργαλειό”;»

Ένας παραδοσιακός ξύλινος αργαλειός στην Αθήνα!
Αναστασία Ξενάκη: «Εγώ χρόνια το ζω με τον αργαλειό. Θυμάμαι πολλά χρόνια να λέω ότι η μητέρα μου κάνει υφαντική, αργαλειό, και μου έλεγαν “τι είναι αυτό;” Κανείς δεν ήξερε, πραγματικά κανείς δεν ήξερε. Τα τελευταία χρόνια ακούνε αργαλειό και ξέρουν αλλά και πάλι δεν ξέρουν ακριβώς τι είναι ο αργαλειός. Πιστεύω δεν ξέρουν ποιος είναι ο ξύλινος παραδοσιακός αργαλειός, αυτός χωρίς ρεύμα, που είναι μόνο μοχλούς. Δεν το βλέπουνε και συχνά. Δεν είναι και κάτι που το συναντάς οπουδήποτε. Πρέπει να δεις όλη την διαδικασία. Νομίζουν ότι το κέντημα δημιουργείται πάνω σε ύφασμα ενώ εμείς κάνουμε και το ύφασμα συγχρόνως κι αυτό το τονίζω. Ο αργαλειός αυτό είναι, ότι τα κάνει όλα μαζί».

Ένας παραδοσιακός ξύλινος αργαλειός στην Αθήνα!Πηγή:newsbeast.gr

ΚΛΕΙΣΙΜΟ