Επίσημο: Από την 1η εβδομάδα του Σεπτεμβρίου η τρίτη δόση με mRNΑ εμβόλιο- Ποιους αφορά

Επίσημο: Από την 1η εβδομάδα του Σεπτεμβρίου η τρίτη δόση με mRNΑ εμβόλιο- Ποιους αφορά

Όλα όσα ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η πλατφόρμα για την χορήγηση της 3ης δόσης θα ανοίξει για τους ενδιαφερόμενους την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ενώ η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η γνωστή, με την εισαγωγή του ΑΜΚΑ και έπειτα με τον προγραμματισμό του ραντεβού, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας.

Τόνισε ότι ο εμβολιασμός με δύο δόσεις παραμένει αποτελεσματικός σε ποσοστό 92%, ωστόσο ανέφερε ότι και οι εμβολιασμένοι, με την μετάλλαξη Δέλτα κολλάνε τον ιό αλλά έχουν κατά 65% μικρότερες πιθανότητες να τον μεταδώσουν.

Η τρίτη δόση όπως εξήγησε κυρία Θεοδωρίδου θα βοηθήσει όλους όσους δεν κατάφεραν να αναπτύξουν υψηλά αντισώματα με τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου και θα πρέπει να γίνεται 4 εβδομάδες μετά την χορήγηση της τελευταίας δόσης εμβολίου.

Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης  θα πραγματοποιηθεί με mRNA εμβόλια και αφορά τις παρακάτω ειδικές κατηγορίες:

  • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων
  • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού
  • Άτομα που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
  • Καρκινοπαθείς / Υπό χημειοθεραπεία,ακτινοθεραπεία,νοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπείες/Αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία
  • Νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
  • Ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα σε ανοσοκαταστολή που λαμβάνουν ειδικές θεραπείες
  • Άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή HIV λοίμωξη.
  • Όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών

Η τρίτη δόση όπως εξήγησε κυρία Θεοδωρίδου θα βοηθήσει όλους όσους δεν κατάφεραν να αναπτύξουν υψηλά αντισώματα με τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου.

Σε ερωτήσεις που δέχτηκε η κυρία Θεοδωρίδου και αφορούσαν την δεύτερη δόση για το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson and Johnson η οποία ήδη συζητιέται την Αμερική, η ίδια δεν απέκλεισε την πιθανότητα να χορηγηθεί και δεύτερη δόση, αλλά είπε ότι αυτό θα γίνει όταν έρθει ο χρόνος.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ