Έπεσε μετέωρο το βράδυ στην Ελλάδα! Το έγραψαν οι κάμερες- Δείτε βίντεο

Έπεσε μετέωρο το βράδυ στην Ελλάδα! Το έγραψαν οι κάμερες- Δείτε βίντεο

Η βολίδα έγινε ορατή από Αθήνα μέχρι Έβρο.

Η νύχτα μέρα έγινε σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας το βράδυ της Τρίτης, όταν λίγο μετά τις 23:00 ένα έπεσε ένα μετέωρο και συγκεκριμένα μια βολίδα, που καταγράφηκε από τις κάμερες.

Το φαινόμενο έγινε ορατό από διάφορες περιοχές της νότιας και κεντρικής Ελλάδας. Υπήρξαν πολλές αναφορές θέασης της πτώσης στην Αττική, την Αιτωλοακαρνανία, την Πάτρα, τον Έβρο, την Αρκαδία και αλλού.

Τι είναι το μετέωρο

Μετέωρο ονομάζεται στην αστρονομία κάθε φωτεινό φαινόμενο που εμφανίζεται μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης ως αποτέλεσμα της εισόδου σε αυτή κάποιου μετεωροειδούς, δηλαδή κάποιου βραχώδους σώματος που μπορεί να έχει μέγεθος από λίγα χιλιοστά έως αρκετά μέτρα. Η κίνηση του μετεωροειδούς με μεγάλη ταχύτητα και η τριβή της επιφάνειάς του με τα μόρια της ατμόσφαιρας έχει ως αποτέλεσμα τον έντονο ιονισμό των μορίων του αέρα και, συνήθως, την συνεπακόλουθη εκπομπή φωτεινής ακτινοβολίας.

Όταν το μετεωροειδές δεν εξαερωθεί πλήρως στην ατμόσφαιρα ή δεν εκραγεί, φτάνει στο έδαφος και αν είναι αρκετά μεγάλο σε μέγεθος δημιουργεί κρατήρα. Το τμήμα του μετεωροειδούς που καταλήγει στο έδαφος ονομάζεται μετεωρίτης.

Έπεσε μετέωρο το βράδυ στην Ελλάδα! Το έγραψαν οι κάμερες- Δείτε βίντεο

Εμφανίζονται κυρίως σε ύψος 120km και, τα μικρότερα από αυτά, εξαφανίζονται αφού διανύσουν 60-80km. Κινούνται με ταχύτητες μερικών δεκάδων χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο. Οι λαμπρότεροι διάττοντες και οι βολίδες συνοδεύονται από μια φωτεινή ουρά η οποία διατηρείται μερικά λεπτά μετά την εξαέρωση του μετεώρου. Οι ουρές αυτές δεν είναι πάντα ευθύγραμμες και συχνά παρουσιάζουν κυματισμούς ή και καμπές.

Δεν είναι δυνατός ο υπολογισμός της μάζας που προσθέτουν στον πλανήτη μας αλλά γενικά θεωρείται ελάχιστη σε σχέση με τη μάζα του πλανήτη.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ