Σύνδρομο mobbing: Σοκάρουν τα στοιχεία για την Ελλάδα

Σύνδρομο mobbing: Σοκάρουν τα στοιχεία για την Ελλάδα

Κατάθλιψη εμφανίζει το 40% των εργαζόμενων.

Σεμινάριο που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με τίτλο «Ηθική παρενόχληση στην εργασία» δείχνει το μέγεθος του προβλήματος στη χώρα μας.

Υπάρχουν 40 κύριες εκφάνσεις της ηθικής παρενόχλησης. Στην Ελλάδα σύμφωνα με την έρευνα ασκείται κυρίως με την κακή κριτικής της δουλειάς που δεν είναι εποικοδομητική, γίνεται υποτιμητικά μειώνοντας τον εργαζόμενο.

Υποτιμητικά σχόλια, απομόνωση, εξαντλητικός φόρτος εργασίας, αφαίρεση εργασιακών υποχρεώσεων, ακόμα και σεξουαλικές επιθέσεις, καθιστούν έναν εργαζόμενο, θύμα ηθικής παρενόχλησης (Mobbing) στον εργασιακό χώρο.

«Το mobbing», επισήμανε η ιδρύτρια του σωματείου «No Mobbing at Work», Χρυσοπηγή Βαρδίκου, «Έχει αποδειχθεί ότι το 40% των ατόμων που δέχονται ηθική παρενόχληση έχει κατάθλιψη, είναι τεράστιο το ποσοστό. Ένα στα δύο θύματα που οδηγούνται σε κατάθλιψη κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας, έχουν ψυχοσωματικές διαταραχές, απώλεια εισοδήματος και μετατραυματικό στρες» και πρόσθεσε πως, «στην έρευνα που έχει διεξαχθεί από το σωματείο σε 660 συμμετέχοντες, προκύπτει πως το 45% των εργαζομένων, βιώνει τουλάχιστον πέντε ανάλογες συμπεριφορές, κάθε εβδομάδα και καθημερινά.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει η διάκριση μεταξύ άνδρα και γυναίκας στην ηθική παρενόχληση, οι γυναίκες όμως αντιμετωπίζουν και άλλες μορφές παρενόχλησης όπως είναι η σεξουαλική. Σε οργανισμούς άνω των 250 εργαζομένων, υπάρχει η συστηματική ηθική παρενόχληση και αυτό διότι υπάρχει μεγάλη απόσταση από την εξουσία».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΚΛΕΙΣΙΜΟ