Συνταγή για κέικ μαρμπρέ!

Συνταγή για κέικ μαρμπρέ!

Το αγαπημένο δίχρωμο κέικ με τα χαρακτηριστικά «νερά», για την παρασκευή του οποίου φτιάχνονται δύο ζύμες, μια λευκή και μια με κακάο οι οποίες στη συνέχεια αναμειγνύονται.

Υλικά:
175γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, συν επιπλέον για τη φόρμα

275γρ. ζάχαρη άχνη

3 μεγάλα αυγά

300γρ. αλεύρι απλό

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

¼ κ. γ. αλάτι

175γρ. ξινή κρέμα (soured cream), σε θερμοκρασία δωματίου

3 κ.σ. κακάο

1 κ. σ. πλήρες γάλα

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Βουτυρώνουμε ελαφρά μια στρογγυλή φόρμα χωρητικότητας 900γρ. και στρώνουμε μια λωρίδα χαρτί ψησίματος, έτσι ώστε η περίσσεια να προεξέχει.
Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο επίσης μεγάλο μπολ βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με μίξερ για 5 λεπτά ή μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας μέχρι γίνουν ενιαίο μείγμα.
Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού που έχουμε αφήσει στην άκρη σιγά σιγά  σε τρεις φάσεις, εναλλάσσοντας με την ξινή κρέμα και ξεκινώντας και τελειώνοντας με το αλεύρι.
Μοιράζουμε το μίγμα ισομερώς σε δύο μπολ.
Κοσκινίζουμε τη σκόνη κακάο πάνω από το ένα μπολ, προσθέτουμε το γάλα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε εναλλάξ με το κουτάλι το απλό και το σοκολατένιο μείγμα στη φόρμα σε σταγόνες.
Χτυπάμε ελαφρά τη φόρμα σε μια επιφάνεια εργασίας για να εξαλείψουμε τυχόν θύλακες αέρα.
Ψήνουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά ή μέχρι το μαχαίρι που θα βάλουμε στη μέση του κέικ να βγαίνει καθαρό.
Το αφήνουμε για 15 λεπτά στη φόρμα να κρυώσει, πριν χρησιμοποιήσουμε το χαρτί ψησίματος για να το μεταφέρουμε προσεκτικά σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ