Τα προϊόντα για το ίσιωμα των μαλλιών σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της μήτρας

Τα προϊόντα για το ίσιωμα των μαλλιών σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της μήτρας

Περιέχουν χημικές ουσίες που διαταράσσουν την ενδοκρινική λειτουργία.

Η χρήση προϊόντων για το ίσιωμα των μαλλιών μπορεί να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της μήτρας στις γυναίκες που τα χρησιμοποιούν συχνά, συμπέρανε μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα, η πρώτη που κάνει αυτή τη συσχέτιση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Αλεξάντρα Γουάιτ του Εθνικού Ινστιτούτου Ασφάλειας Περιβαλλοντικής Υγείας (NIEHS) των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τους “Τάιμς της Νέας Υόρκης”, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 34.000 γυναίκες 35 έως 74 ετών σε βάθος περίπου 11 ετών, στη διάρκεια των οποίων 378 διαγνώστηκαν με καρκίνο της μήτρας.

Διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου ήταν περίπου δυόμισι φορές μεγαλύτερη για τις γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει προϊόντα ισιώματος μαλλιών περισσότερες από τέσσερις φορές κατά το προηγούμενο έτος. Η λιγότερο συχνή χρήση τέτοιων προϊόντων σχετιζόταν με οριακά μόνο αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

«Υπολογίσαμε ότι έως την ηλικία των 70 ετών καρκίνο της μήτρας εμφάνισε το 1,64% των γυναικών που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ ισιωτικά μαλλιών, όμως το ποσοστό ήταν αυξημένο στο 4,05% για όσες έκαναν συχνή χρήση. Πάντως είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι ο εν λόγω καρκίνος είναι σχετικά σπάνιος», δήλωσε η Γουάιτ.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι τα ισιωτικά μαλλιών (hair-straighteners) περιέχουν χημικές ουσίες που διαταράσσουν την ενδοκρινική λειτουργία. Στο παρελθόν τέτοια προϊόντα είχαν συσχετιστεί επίσης με μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνους του μαστού, των ωοθηκών και άλλους ορμονοευαίσθητους καρκίνους.

«Τα ευρήματα μας συνιστούν τα πρώτα επιδημιολογικά στοιχεία για τη σχέση ανάμεσα στη χρήση ισιωτικών προϊόντων και στον καρκίνο της μήτρας. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να εντοπιστούν συγκεκριμένα χημικά που ευθύνονται γι’ αυτή τη σχέση», ανέφεραν οι ερευνητές. Ουσίες όπως τα παραμπέν, η δισφαινόλη Α, ορισμένα μέταλλα και η φορμαλδεΰδη, που έχουν βρεθεί στα ισιωτικά, μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου καρκίνου.

‘Αλλα πάντως προϊόντα για τα μαλλιά όπως για βάψιμο ή περμανάντ δεν φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας. Ο εν λόγω γυναικολογικός καρκίνος εμφανίζει γενικότερα αυξητική τάση κατά τα τελευταία χρόνια, ιδίως στην πιο επιθετική μορφή του.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, το 2022 αναμένονται περίπου 66.000 νέα περιστατικά καρκίνου της μήτρας, που αποτελούν το 3,4% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου στη χώρα φέτος. Επίσης προβλέπεται ότι ο εν λόγω καρκίνος θα ευθύνεται για περίπου 12.550 θανάτους ή το 2,1% του συνόλου των θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ το 2022. Οι Αφροαμερικανές γυναίκες κάνουν αναλογικά πολύ συχνότερη χρήση προϊόντων ισιώματος μαλλιών και γι’ αυτό κινδυνεύουν περισσότερο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΚΛΕΙΣΙΜΟ