Σοκάρει το ποσοστό των νέων στην Ελλάδα που μένουν στο πατρικό τους μέχρι τα 34- Βρισκόμαστε στη 2η θέση

Σοκάρει το ποσοστό των νέων στην Ελλάδα που μένουν στο πατρικό τους μέχρι τα 34- Βρισκόμαστε στη 2η θέση

Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία.

Μέσα σε 10 χρόνια τΑπατηλό όνειρο αποτελεί για τους περισσότερους νέους (18-34) στην Ελλάδα το να εγκαταλείψουν το πατρικό τους και να ανεξαρτητοποιηθούν αποκτώντας τη δική τους στέγη.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό των νέων Ελλήνων που μένουν με τον μπαμπά και τη μαμά στο παιδικό δωμάτιο μέχρι… να αρχίζουν να ασπρίζουν τα μαλλιά τους, αυξάνεται συνεχώς και μάλιστα μέσα σε 10 χρόνια έχει σημειώσει άνοδο άνω του 10%, καθώς το 2011 ήταν στο 61,7% και το 2021 «εκτινάχθηκε» στο 72,9%.

Το ποσοστό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς η Ελλάδα βρίσκεται μόνο κάτω από την Κροατία στην οποία οι νέοι ηλικίας 18-34 δεν εγκαταλείπουν το παιδικό τους δωμάτιο σε ποσοστό 76.5%.

Ωστόσο παρότι το ποσοστό στην Κροατία είναι το μεγαλύτερο στην ΕΕ, η χώρα της βαλκανικής χερσονήσου έχει έναν λόγο αισιοδοξίας, καθώς υπήρξε μία μικρή μείωση 0,4% σε σχέση με το 2020.

Η Ελλάδα είναι κατά πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που για το 2021 κυμαίνεται στο 49,4%. Τα πρωτεία στην ανεξαρτησία των νέων κατέχουν οι χώρες της σκανδιναβικής, καθώς στη Δανία μόλις το 16% των νέων μένει στο πατρικό του και ακολουθούν η Σουηδία με 17,3% και η Φινλανδία με 18.2%.

Μάλιστα όπως φαίνεται στην έρευνα της Eurostat το ποσοστό αυτό συγκρίνεται μόνο με την Πορτογαλία που κυμαίνεται στο 72,3% και η άνοδος την τελευταία 10ετια είναι παρεμφερής με της χώρας μας, ενώ στην Ιταλία το ποσοστό ανέρχεται μεν στο 70.5%, ωστόσο έχει σημειώσει πολύ μικρότερη άνοδο από το 2011.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ