Συναισθηματική υπερφαγία: Τι είναι και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

Συναισθηματική υπερφαγία: Τι είναι και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

Η συμουλή της ειδικού.

Η ψυχολόγος Αγγελική Καβαλλιεράτου εξηγεί στην εκπομπή «Ελένη» πως σχετίζεται το βάρος με την συναισθηματική υπερφαγία και προτείνει τρόπους για να την καταπολεμήσουμε.

Όπως εξήγησε η ψυχολόγος, το σώμα μας εκφράζει όλες τις συναισθηματικές δυσκολίες που δεν αντιλαμβανόμαστε ή δεν μπορούμε να διαχειριστούμε εύκολα.

Το φαγητό έχει ταυτιστεί με τα συναισθήματά μας. Αυτό συμβαίνει γιατί μία από τις βασικότερες ανάγκες του ανθρώπου είναι να λάβει φροντίδα, στοργή, ανακούφιση και κυρίως αγάπη. Κι αυτό από την παιδική κιόλας ηλικία έρχεται από τη μητέρα προς το παιδί μέσω της τροφής. Έτσι η τροφή έχει συνδυαστεί και με μία συναισθηματική εγγύτητα.

Όταν κάποιος στην ενήλικη ζωή του αντιμετωπίζει συναισθηματικές δυσκολίες ή και απουσία κάποιων βασικών συναισθημάτων από τις σχέσεις του, η τροφή είναι απαραίτητη για να τον ανακουφίσει από αυτές τις ανάγκες.

Σε βάθος χρόνου έχει κι αρνητικές προεκτάσεις, καθώς αυτός ο τρόπος φροντίδας μέσω της τροφής και ειδικότερα όταν έρχεται σε μεγάλη ποσότητα και συχνότητα, παύει να είναι λειτουργικός και γίνεται εξάρτηση.

Η συμβουλή σε έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε αυτή τη συνθήκη είναι να φροντίσει τον εσωτερικό του κόσμο και τα συναισθήματά του, καθώς, τότε ηη έννοια και η αξία που έχουμε δώσει στην τροφή για τη συναισθηματική του ανακούφιση θα αλλάξει και θα μπορέσει άμεσα να κάνει μια πιο συνειδητή προσπάθεια να ελέγξει το φαγητό.

Η συναισθηματική υπερφαγία μπορεί να αντιμετωπιστεί πιο εύκολα εάν άνθρωποι του περιβάλλοντός μας είναι δίπλα μας.

Δείτε το βίντεο όπως τα εξηγεί η ειδικός:

ΚΛΕΙΣΙΜΟ