Τα 8 μέτρα «φωτιά» που φέρνουν μειώσεις σε συντάξεις – αφορολόγητο

Τα 8 μέτρα «φωτιά» που φέρνουν μειώσεις σε συντάξεις – αφορολόγητο

Επώδυνα και σκληρά μέτρα περιλαμβάνει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές. Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Και η εγένετο συμφωνία. Μια συμφωνία με επώδυνα και σκληρά μέτρα στα οποία συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, νέο «μαχαίρι» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, μείωση σοκ του αφορολόγητου στα 5.861 ευρώ, πρόσθετα μέτρα 450 εκατομμύρια ευρώ για το 2018 που θα προκύψουν από το «ψαλίδισμα» φοροελαφρύνσεων και επιδομάτων, απελευθέρωση της λειτουργίας καταστημάτων της Κυριακές σε τουριστικές περιοχές, κατάργηση διοικητικής προέγκρισης για τις ομαδικές απολύσεις.

Η συμφωνία δείχνει να μπορεί, τουλάχιστον για την ώρα και υπό την προϋπόθεση ότι θα οριστικοποιηθεί στο Eurogroup της 22ης Μαΐου, να δώσει ένα τέλος στη παρατεταμένη αβεβαιότητα. Δεν δείχνει όμως ικανή να οδηγήσει τη χώρα στην ένταξη στο QE που θα αποτελέσει και ένα σημάδι επανόδου σε κάποια κανονικότητα. Και τούτο, διότι στο προκαταρκτικό σχέδιο συμφωνίας, όπως το ονομάζουν οι Θεσμοί δεν περιλαμβάνεται, όπως ήταν αναμενόμενο, καμία αναφορά στο θέμα των πλεονασμάτων ούτε φυσικά σε εκείνο του χρέους.Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα φωτιά που θα επηρεάσουν σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού. Ειδικότερα:

1) Το τελικό πακέτο θα περιλαμβάνει και μείωση των επικουρικών συντάξεων πέραν των κύριων με τις ανώτατες περικοπές να φτάνουν στο 18%.

2) Από 1.1.2020 (ή το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι) η έκπτωση φόρου μειώνεται από τα 1.900 ευρώ που είναι σήμερα στα 1.250 ευρώ, κάτι που σημαίνει απώλειες 650 ευρώ για τους περισσότερους μισθωτούς και συνταξιούχους. Αυτό συνεπάγεται μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ.

3) Για το 2018 προβλέπονται μέτρα 447 εκατ. ευρώ από το 2018 με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες.

4) Διευρύνεται το ισχύον πλαίσιο για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές τόσο ως προς την τουριστική περίοδο όσο και ως προς τις τουριστικές περιοχές

5) Στο Δημόσιο έρχεται νέα αξιολόγηση και κινητικότητα και επιβάλλεται «ταβάνι» στον αριθμό των συμβασιούχων. Ο αριθμός τους πρέπει να μειωθεί από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 49.104 τον ίδιο μήνα του 2017 και σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019. Ο λόγος της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνει ένα προς τρία το 2018 εφόσον τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

6) Πωλείται το 30% ως 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς επίσης και το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

7) Στα εργασιακά,  θα ενεργοποιηθεί η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης από τον Οκτώβριο του 2018 όπως και της επεκτασιμότητας ενώ δεν θα υπάρξει αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεων.

8) Δεν αυξάνεται το όριο για τις ομαδικές απολύσεις, αλλά καταργείται η διαδικασία της προέγκρισης, με αποτέλεσμα το Ανώτατο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο να περιορίζεται σε ρόλο εκ των υστέρων ελέγχου. Η αλλαγή του νόμου για τις απεργίες μεταφέρεται για την επόμενη αξιολόγηση (Σεπτέμβριος) με δέσμευση ότι για την προκήρυξη απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία θα απαιτείται η παρουσία του 50% + 1 των εγγεγραμμένων μελών

Στο πακέτο των θετικών μέτρων του 2019 έχουν κλειδώσει:α) Η επιδότηση ενοικίου (μέση επιδότηση περίπου 1000 ευρώ τον χρόνο για 600.000 οικογένειες), β) το επίδομα 1ου και 2ου παιδιού σε επίπεδο περίπου 260 εκατ. ευρώ, γ) η ενίσχυση των σχολικών γευμάτων ώστε να καλύπτεται ο μισός πληθυσμός, δ) η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα η οποία θα επεκταθεί σε όλο τον πληθυσμό, ε) η ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Πηγή:thetoc.gr

ΚΛΕΙΣΙΜΟ