Πασίγνωστα φάρμακα για τον διαβήτη μπορεί να ευθύνονται για στομαχική παράλυση και τάσεις αυτοκτονίας δείχνει νέα μελέτη

Πασίγνωστα φάρμακα για τον διαβήτη μπορεί να ευθύνονται για στομαχική παράλυση και τάσεις αυτοκτονίας δείχνει νέα μελέτη

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο ερευνητικό περιοδικό JAMA.

Σύμφωνα με μια νέα επιδημιολογική μελέτη, η απώλεια βάρους με τη χρήση φαρμάκων για τον διαβήτη όπως το Wegovy και το Ozempic μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο τριών σπάνιων αλλά σοβαρών παθήσεων του στομάχου

Σύμφωνα με μια νέα επιδημιολογική μελέτη που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, η απώλεια βάρους με τη χρήση φαρμάκων για τον διαβήτη όπως το Wegovy και το Ozempic μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο τριών σπάνιων αλλά σοβαρών παθήσεων του στομάχου σε μη διαβητικούς ασθενείς.

Η χρήση των Wegovy, Ozempic και άλλων παρόμοιων φαρμάκων έχει εκτοξευτεί στις ΗΠΑ λόγω της αυξημένης δράσης τους να προκαλούν  δραματική απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, η ασφάλειά των φαρμάκων, γνωστών ως GLP-1, για την συγκεκριμένη χρήση βρίσκεται υπό έρευνα καθώς ορισμένοι ασθενείς έχουν αναφέρει παρενέργειες κατά τη λήψη τους όπως παράλυση στομάχου και αυτοκτονικό ιδεασμό.

Τα GLP-1 λειτουργούν επιβραδύνοντας την πέψη για να καταστέλλουν την όρεξη ενός ατόμου, αλλά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα εάν αυτή η διαδικασία επιβραδυνθεί υπερβολικά.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας δήλωσαν ότι στα αποτελέσματα της μελέτης συμπεριλαμβάνεται μια διαταραχή που δεν αναφέρεται στο φύλλο οδηγιών αυτών των φαρμάκων: παράλυση στομάχου, η οποία επιβραδύνει ή σταματά εντελώς την κίνηση της τροφής από το στομάχι στο έντερο και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως επίμονο έμετο.

Η μελέτη καταδεικνύει επίσης τον αυξημένο κίνδυνο απόφραξης του εντέρου, μια διαταραχή όπου η τροφή δεν μπορεί να περάσει από το λεπτό ή παχύ έντερο και παγκρεατίτιδα λόγω της  φλεγμονής του παγκρέατος. Στα φύλλα οδηγιών των συγκεκριμένων φαρμάκων περιλαμβάνονται ήδη προειδοποιήσεις για παγκρεατίτιδα και ορισμένους τύπους απόφραξης του εντέρου.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη μελέτη σε επίπεδο πληθυσμού που εξετάζει τον κίνδυνο σοβαρών παθήσεων του στομάχου σε μη διαβητικούς ασθενείς που χρησιμοποιούν ειδικά GLP-1 για απώλεια βάρους.

Προηγούμενες μελέτες έχουν υπογραμμίσει τον κίνδυνο αυτών των παρενεργειών σε διαβητικούς ασθενείς που λαμβάνουν GLP-1, σύμφωνα με τους ερευνητές. Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν παράλυση στομάχου και παγκρεατίτιδα, ακόμη και χωρίς τη λήψη των φαρμάκων.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ