Αίτημα να σφραγιστεί το σπίτι της Μαίρης Χρονοπούλου: Τι συμβαίνει με την κινητή περιουσία της ηθοποιού

Αίτημα να σφραγιστεί το σπίτι της Μαίρης Χρονοπούλου: Τι συμβαίνει με την κινητή περιουσία της ηθοποιού

Προκειμένου να καταμετρηθούν ένα προς ένα τα αντικείμενα που εμπεριέχονται σε αυτό/

Η Μαίρη Χρονοπούλου πέθανε, αφήνοντας την περιουσία της στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Εκτός, όμως, από την ακίνητη περιουσία της, ασάφεια επικρατεί για την κινητή περιουσία της όσον αφορά τους αποδέκτες της -αφού δεν υπάρχουν εγγύτεροι συγγενείς, παρά μόνο μακρινά ξαδέρφια και στενοί της φίλοι-, οι οποίοι, σύμφωνα με τον νόμο, δεν δικαιούνται να την κληρονομήσουν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Espresso, η ηθοποιός μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να έχει αφήσει επίσημα έγγραφα ή διαθήκη -η πιθανότητα ύπαρξης τέτοιας ακούγεται απλά ως πιθανότητα-, τα οποία να επισημοποιούν την παραχώρηση της κινητής της περιουσίας. Ωστόσο, η Μαίρη Χρονοπούλου φέρεται να είχε συναινέσει στο να χρησιμοποιηθούν τα αντικείμενα του σπιτιού της από το «Χαμόγελο του Παιδιού». Με την προϋπόθεση όμως, σύμφωνα με δηλώσεις του νομικού συμβούλου της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών και δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω Δημήτρη Χατζημιχάλη, ότι θα μετατραπεί το σπίτι όπου διέμενε σε μουσείο. Γεγονός το οποίο, σύμφωνα πάντα με δηλώσεις του δικηγόρου, είχε γίνει δημόσια αποδεκτό από τον πρόεδρο του εθελοντικού, μη κερδοσκοπικού οργανισμού Κώστα Γιαννόπουλο.

Ωστόσο, μετά τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου δεν ακολούθησε καμία επίσημη δήλωση ή δέσμευση για κάτι τέτοιο από τον Κώστα Γιαννόπουλο. Κατόπιν όλων αυτών, εγείρεται θέμα διεκδίκησης των αντικειμένων που εμπεριέχονται σε αυτό, τα οποία είναι πολύ υψηλής αξίας – καλλιτεχνικής, συναισθηματικής, αλλά και εμπορικής. Ποιοι διεκδικούν τα αντικείμενα αυτά και τι ορίζει ο νόμος σε μια τέτοια περίπτωση, που δεν υπάρχουν εγγύτεροι συγγενείς και κληρονόμοι;

Τα πράγματα φαίνεται πως περιπλέκονται και το τοπίο εμφανίζεται θολό. Για τον λόγο αυτόν, ο δικηγόρος Δημήτρης Χατζημιχάλης συνέταξε αίτημα, που υπέβαλε στο Ειρηνοδικείο, ζητώντας τη σφράγιση του σπιτιού όπου διέμενε η Μαίρη Χρονοπούλου, προκειμένου να καταμετρηθούν ένα προς ένα τα αντικείμενα που εμπεριέχονται σε αυτό, με εμφανή την ανησυχία να μην αφαιρεθούν ή κλαπούν, λόγω της απομονωμένης περιοχής στην οποία βρίσκεται η πολυτελής κατοικία.

Η εφημερίδα Espresso φέρνει στο φως της δημοσιότητας το έγγραφο αίτησης προς το Ειρηνοδικείο και το Αστυνομικό Τμήμα Παιανίας, βάσει του οποίου ζητείται να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες σφράγισης του περιεχομένου του. Το μόνο που μένει είναι να γίνει αποδεκτή από το Ειρηνοδικείο και στη συνέχεια από το αστυνομικό τμήμα η παρουσία δικαστικού αντιπρόσωπου και συμβολαιογράφου για να προχωρήσουν το σφράγισμα και η καταγραφή των αντικειμένων.

Σε περίπτωση όμως που ο Κώστας Γιαννόπουλος δεν επιθυμεί να μετατραπεί το σπίτι της αείμνηστης ηθοποιού σε μουσείο, τότε πρέπει να προβλεφθεί η διαδικασία αποθήκευσης των πολύτιμων αυτών αντικειμένων, προκειμένου μεταγενέστερα να ιδρυθεί -σε διαφορετικό σημείο από το σπίτι της- μουσείο, το οποίο θα επιτρέπει στους θαυμαστές της να τη θυμούνται για πάντα.

Στην εφημερίδα μίλησε ο φίλος της Μαίρης Χρονοπούλου και νομικός σύμβουλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Δημήτρης Χατζημιχάλης και είπε τα εξής: «Κατέθεσα σήμερα, 24/10/2023, αιτήσεις προς το ειρηνοδικείο Κρωπίας και το Α.Τ. Παιανίας, προκειμένου να διαταχθεί αυτεπαγγέλτως η σφράγιση της οικίας της αείμνηστης Μαίρης Χρονοπούλου, ώστε να διασφαλιστούν τα κινητά πράγματα, αντικείμενα, έγγραφα κ.λπ. που υπάρχουν σε αυτή, και δη προσωπικά της αντικείμενα που έχουν μεγάλη εκ διαθέσεως αξία, όσο και ένα πλήθος κινητών πραγμάτων και αντικειμένων ιδιαίτερης πολιτιστικής και συναισθηματικής αξίας, όπως εικόνες, πίνακες, αντίκες, βιβλία κ.λπ., ώστε να γίνει λεπτομερής απογραφή τους».

ΚΛΕΙΣΙΜΟ