Καρκίνος Πνεύμονα: Η κοινωνική ανισότητα εμπόδιο στην αντιμετώπιση των ασθενών

Καρκίνος Πνεύμονα: Η κοινωνική ανισότητα εμπόδιο στην αντιμετώπιση των ασθενών

Τα στοιχεία που καταδεικνύουν ταξικό χαρακτήρα της νόσου.

Στους λόγους για τους οποίους ο καρκίνος του πνεύμονα (ΚΠ) είναι ένα ταξικό νόσημα, με περισσότερες ανισότητες στην ενημέρωση, την πρόληψη, την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και στη θεραπεία από όλους τους άλλους καρκίνους, αναφέρθηκε σε χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση ο πρόεδρος της ΕΛΕΚΑΠ, καθηγητής ογκολογίας στην ιατρική Σχολή Αθηνών, Κωνσταντίνος Συρίγος, με αφορμή την Εκστρατεία της ΕΛΕΚΑΠ κατά της ανισότητας στον καρκίνο του πνεύμονα «Προσοχή στο κενό».

Αναφερόμενος σε στατιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν τον ταξικό χαρακτήρα του καρκίνου σημείωσε ότι ενώ στον δυτικό κόσμο, το 80% των ασθενών με Καρκίνο του Πνεύμονα είναι καπνιστές, σε χώρες του αναπτυσσόμενου και του τρίτου κόσμου κύρια αιτία εμφάνισης της νόσου είναι η ρύπανση της ατμόσφαιρας και των εσωτερικών χώρων, λόγω οικονομικής ένδειας. Οι χαμηλότερες οικονομικές τάξεις έχουν 50-80% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, με το κάπνισμα να εξηγεί μόνο το 40-70% του κινδύνου. «Δεν θα πρέπει να δεχόμαστε την τιμωρητική ιατρική» τόνισε  αναφερόμενος  στο στίγμα που βιώνουν οι καπνιστές  όχι μόνο από τον περίγυρό τους αλλά μερικές φορές και από επαγγελματίες υγείας.

Οι ασθενείς που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη και πάσχουν από ΚΠ αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται ότι η διάγνωση και η θεραπεία τους γίνονται σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου, μειώνοντας τις πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης του Καρκίνου του πνεύμονα.

Οι άστεγοι ασθενείς με ΚΠ έχουν διπλάσιες πιθανότητες να χάσουν το προγραμματισμένο ραντεβού τους για κάποια εξέταση η θεραπεία. Οι χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών αντιμετωπίζουν κοινωνικά στερεότυπα και αποφεύγουν την ιατρική περίθαλψη. Οι άνθρωποι που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών μπορεί να είναι εκτεθειμένοι σε διακρίσεις, στερεότυπα και αρνητικές εικόνες από το κοινωνικό σύνολο, συμπεριλαμβανομένων και των υγειονομικών υπηρεσιών. Αυτές οι δυσκολίες μπορεί να τους αποθαρρύνουν από το να ζητήσουν έγκαιρα ιατρική φροντίδα.

Άτομα με σχιζοφρένεια διατρέχουν 2 έως και 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα λόγω καθυστερήσεων στη διάγνωση, προκαταλήψεις και ανισότητες στην πρόληψη, και στην θεραπευτική φροντίδα.

Το 60% των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας είναι καπνιστές, σε σύγκριση με το 25% του γενικού πληθυσμού. «Δεν είναι ο γενετικός σου κώδικας που αποφασίζει πόσο θα ζήσεις , είναι ο ταχυδρομικός σου κώδικας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Ο κ. Συρίγος ανέφερε επίσης ότι η ΕΛΕΚΑΠ κάνει προσπάθειες να επικοινωνήσει με την Πολιτεία όλα τα παραπάνω προβλήματα, ωστόσο, όπως είπε, ουσιαστικά η λύση είναι περισσότερη κοινωνική πολιτική. Σε αίτημα της ΕΛΕΚΑΠ προς τις φυλακές Κορυδαλλού για ενημέρωση και επαφή με ασθενείς κρατουμένους δεν υπήρξε ποτέ καμία απάντηση. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 8.500 νέες περιπτώσεις ΚΠ κάθε χρόνο, εκ των οποίων 6.500-7.000 χάνουν τελικά τη μάχη με τη νόσο. Σχετικά με το μητρώο ασθενών με ΚΠ που εδώ και πάνω από μια δεκαετία υπάρχει στην πανεπιστημιακή κλινική του «Σωτηρία», ο κ. Συρίγος είπε ότι γιγαντώνεται,  ωστόσο δεν λύνει το πρόβλημα της έλλειψης μητρώου στην Ελλάδα καθώς το Σωτηρία δέχεται μόνο το 1/3 των ασθενών στην Ελλάδα.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ