Κόμπλεξ και απωθημένα: Πώς επηρεάζουν τη ζωή μας και πώς αντιμετωπίζονται

Κόμπλεξ και απωθημένα: Πώς επηρεάζουν τη ζωή μας και πώς αντιμετωπίζονται

«Υπάρχουμε πρώτα στα μάτια των άλλων».

Η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη στο Mega ασχολήθηκε με τα κόμπλεξ και τα απωθημένα και το πώς επηρεάζουν τη ζωή, την υγεία και την ψυχική μας διάθεση.

«Τα απωθημένα είναι εκείνες οι επιθυμίες που δεν εκπληρώθηκαν. Υπάρχει ένα μυστικό κομμάτι μέσα σου που ξέρεις ότι δεν έχεις γίνει όλο αυτό που μπορείς να είσαι. Τα κόμπλεξ είναι ο εκλαϊκευμένος ψυχολογικός όρος για το αίσθημα, συνήθως, ανεπάρκειας ή μειονεξίας. Αυτά τα συμπλέγματα εμποδίζουν το άτομο.

Πολύ σημαντικό ρόλο έχει το πού έχουμε πρωτοϋπάρξει και αυτό είναι το βλέμμα των γονιών μας και του περιβάλλοντός μας. Υπάρχουμε πρώτα στα μάτια των άλλων. Δεν είναι κομπλεξικός όποιος έχει έναν τρόπο λειτουργίας διαφορετικό από τον δικό μας και εγώ δεν τον καταλαβαίνω. Η σχέση με ανθρώπους που έχουν συμπλέγματα είναι πάρα πολύ δύσκολη γιατί είναι ζηλόφθονες, δεν αντέχουν εύκολα τη δική σου επιτυχία» ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή, η κλινική ψυχολόγος Δήμητρα Ζάφειρα.

Πέρα από τον οικογενειακό, σχολικό και κοινωνικό περίγυρο, τα συμπλέγματα που μπορεί να φέρουμε καθορίζονται, τη σημερινή εποχή, και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα κόμπλεξ είναι η πυξίδα για να βελτιώσουμε τη ζωή μας, λέει η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι ποτέ δεν είναι αργά για αλλάξουμε τον εαυτό μας.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ