Πρόγραμμα «Προλαμβάνω»: Ποιοι θα λάβουν sms για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

Πρόγραμμα «Προλαμβάνω»: Ποιοι θα λάβουν sms για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

Για τρεις μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά

Ξεκινά το επόμενο διάστημα η αποστολή sms στους δικαιούχους για προληπτικές εξετάσεις που θα αφορούν τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας, αλλά και για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, στο πλαίσιο του «Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου: ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» του υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που παρουσίασαν στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η Αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ενώ στην παρουσίαση παρέστη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όσον αφορά τις εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού με το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά”, έχουν κάνει μαστογραφία πάνω από 300 χιλιάδες γυναίκες και πάνω από 20 χιλιάδες έχουν εντοπιστεί με ευρήματα. Τα ηλικιακά όρια διευρύνονται και τα sms θα σταλούν σε γυναίκες από 45 έως 74 ετών, όπως είπε η κ. Αγαπηδάκη.

Στις 13 Μαΐου θα ξεκινήσει η αποστολή sms σε γυναίκες για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με δωρεάν τεστ Παπ, τεστ για τον ιό HPV, κολποσκόπηση και βιοψία ένα χρειαστεί, σε γυναίκες από 21- 65 ετών. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες.

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου επίσης θα σταλούν τα γραπτά μηνύματα στους δικαιούχους, ηλικίας 50-69 ετών, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Το πρώτο στάδιο είναι η λήψη από τα φαρμακεία ενός self test που εντοπίζει την αιμορραγία στα κόπρανα. Το δεύτερο βήμα είναι η διαγνωστική κολονοσκόπηση ενώ η τρίτη διαδικασία είναι η επεμβατική κολονοσκόπηση.

Το τέταρτο πρόγραμμα είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το οποίο θα γίνεται συνδυαστικά με τον προσωπικό γιατρό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διενέργεια εξετάσεων και εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου και τον εντοπισμό του μεταβολικού συνδρόμου. Το πρόγραμμα αναμένεται να υλοποιηθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Θα αφορά τις ηλικίες από 30-70 ετών.

Επίσης θα ξεκινήσουν τα προγράμματα screening για τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και το πρόγραμμα για τον καρκίνο του δέρματος.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, πρέπει να υπάρχουν δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, αλλά οι πολίτες θα πρέπει και να τις κάνουν και να επωφελούνται από τις προσυμπτωματικές εξετάσεις.

Είπε ακόμη την επόμενη χρονιά θα είναι έτοιμος ο ιατρικός φάκελος του ασθενούς.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου από την πλευρά του αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα και την ενημέρωση των πολιτών μέσω γραπτών μηνυμάτων και μίλησε για τον ιατρικό φάκελο, που θα αποτελέσει μια μεγάλη καινοτομία με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ