Πόσες μέρες ζει σε κάθε επιφάνεια ο κορωνοϊός και πώς να τις απολυμάνετε

Πόσες μέρες ζει σε κάθε επιφάνεια ο κορωνοϊός και πώς να τις απολυμάνετε

Αρκετά ανθεκτικός αποδεικνύεται ο ιός που έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Από την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε και η αναπληρώτρια Κυβερνητική εκπρόσωπος, κλείνουν όλα τα καταστήματα, πλην σούπερ μάρκετ, φαρμακείων και τροφοδοτικών καταστημάτων όπως οι φούρνοι και τα κρεοπωλεία. Μία απόφαση που σωστά πάρθηκε από την ελληνική Κυβέρνηση, ακόμα και αν μας τρομάζει, καθώς, όπως φαίνεται και από τις έρευνες, ο κορωνοϊός είναι ανθεκτικός και γι αυτό και εύκολα μεταδοτικός.

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω των αεροσταγονιδίων, που μεταφέρονται στον αέρα και στους άλλους ανθρώπους, όταν κάποιος φορέας του ιού βήχει ή φτερνίζεται.

Ωστόσο, η μετάδοσή του μπορεί να γίνει ακόμα και αν κάποιος ακουμπώντας μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο στο οποίο έχουν καταλήξει σταγονίδια και έπειτα ακουμπήσει, το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του. Η διάρκεια ζωής του ιού σε μια επιφάνεια – σε χειρολαβές ή ακόμα και στα χρήματα – εξαρτάται από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, η υγρασία και ο τύπος της επιφάνειας.

Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, που όμως ακόμα δεν έχει αξιολογηθεί, ο ιός μπορεί να ζήσει σε μια χάλκινη επιφάνεια 4 ώρες, μια ημέρα σε μια χάρτινη και μέχρι τρεις ημέρες σε επιφάνειες από πλαστικό ή ανοξείδωτο μέταλλο. Τέλος, ο κορωνοϊός μπορεί να αντέξει στον αέρα μέχρι και τρεις ώρες.

Πώς απολυμαίνουμε τις επιφάνειες

Στις σκληρές επιφάνειες, καλύτερα να αποφεύγουμε την απολύμανση με αντισηπτικά χεριών ή παρεμφερή απολυμαντικά, καθώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες για να εξουδετερωθεί ο ιός από αυτές τα προϊόντα καθαρισμού πρέπει να περιέχουν αιθυλική αλκοόλη από 62% ως 71%, 0,5% υπεροξείδιο του υδρογόνου ή 0,1% υποχλωριώδες νάτριο.

Η καθηγήτρια Γκρέιαμ, αναφέρει ότι για αυτές τις επιφάνειες η ενδεδειγμένη λύση είναι η χλωρίνη.