Τι είναι η δίαιτα 80/10/10 και γιατί την επιλέγουν οι περισσότεροι;

Τι είναι η δίαιτα 80/10/10 και γιατί την επιλέγουν οι περισσότεροι;

Ίσως έχετε ακουστά τη διατροφική τάση 80/20 ή τη δημοφιλή δίαιτα των διασήμων 5:2. Τώρα, μία ακόμη δίαιτα με αριθμούς κάνει την εμφάνισή της και υπόσχεται απώλεια βάρους, περισσότερη ενέργεια και ευεξία με τη δύναμη των φρούτων και των λαχανικών.

Ο βασικός κανόνας της δίαιτας 80/10/10, απ’ όπου πήρε άλλωστε και το όνομά της, είναι να λαμβάνετε ποσοστό 80% των ημερήσιων θερμίδων σας από υδατάνθρακες, 10% των θερμίδων από πρωτεΐνες και 10% των θερμίδων από λιπαρά.

Η δίαιτα, η οποία σχεδιάστηκε από τον χειροπράκτη και πρώην αθλητή Δρ Ντάγκλας Γκράχαμ, δίνει έμφαση στα φυτικής προέλευσης προϊόντα, συγκεκριμένα στα φρούτα, στα λαχανικά και στους ξηρούς καρπούς.

Η δίαιτα 80/10/10 στηρίζεται στη θεωρία ότι οι άνθρωποι είμαστε από τη φύση μας φυτοφάγοι, ότι δηλαδή ο οργανισμός μας προτιμά τα φρούτα και τα λαχανικά. Μάλιστα, η δίαιτα συστήνει τα φυτικά προϊόντα να καταναλώνονται ωμά, αφού το μαγείρεμα θεωρείται ότι καταστρέφει τα θρεπτικά τους συστατικά (όπως συμβαίνει με το βράσιμο) και παράλληλα οδηγεί στη δημιουργία τοξικών ουσιών που προκαλούν σοβαρές ασθένειες (όπως ισχύει στην περίπτωση του ψησίματος στα κάρβουνα).

Ποιες τροφές επιτρέπονται

Η δίαιτα 80/10/10 περιλαμβάνει ποικιλία φρούτων και λαχανικών, όπως το αγγούρι, η μελιτζάνα, το μήλο, τα μούρα, το μάνγκο, το σπανάκι και το μαρούλι. Ορισμένα προϊόντα, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, επιτρέπονται σε περιορισμένες ποσότητες, καθώς είναι ελαφρώς πιο δύσπεπτα. Επιτρέπονται, επίσης σε μικρές ποσότητες, οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά. Απαγορεύονται το κρέας, το αυγό, το αλκοόλ, ο καφές, το τσάι, τα επεξεργασμένα λιπαρά, τα γαλακτοκομικά, τα μπαχαρικά και τα επεξεργασμένα σάκχαρα.

Ποια τα οφέλη

Η δίαιτα μπορεί να συμβάλει στην απώλεια των περιττών κιλών αλλά και στην αντιμετώπιση της ακμής, στη σωματική τόνωση και στη γενικότερη ευεξία του ατόμου. Επίσης, χάρη στη χαμηλή ποσότητα λιπαρών που περιέχει, θεωρείται ευεργετική για την καρδιά και προστατευτική ενάντια στην καρδιοπάθεια.

Ποια τα μειονεκτήματα

Η χαμηλή ποσότητα πρωτεΐνης που περιλαμβάνει η δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε έντονο αίσθημα πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, η μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων, παρά το γεγονός ότι προέρχονται κυρίως από φρούτα και λαχανικά, είναι πιθανό να αυξήσει τα επίπεδα του σακχάρου.

Πηγή: onmed.gr