Μαμάδες και πρωτάκια: Προετοίμασε το παιδί σου για την πρώτη του μέρα στο σχολείο!

Μαμάδες και πρωτάκια: Προετοίμασε το παιδί σου για την πρώτη του μέρα στο σχολείο!

Έχεις δει ποτέ στον ύπνο σου ότι ξαναπηγαίνεις στο σχολείο και σε πιάνει ο καθηγητής αδιάβαστο; Ή ότι κυκλοφορείς στην αυλή του σχολείου γυμνός, μαγνητίζοντας τα έκπληκτα βλέμματα των συμμαθητών σου; Και τα δύο αυτά όνειρα είναι πολύ συνηθισμένα για τους ενηλίκους – και αποδίδονται ασφαλώς στο άγχος με το οποίο συνέδεσαν από νωρίς μαθητική εμπειρία.

Ένα καλοξυσμένο μολύβι δεν αρκεί για να αισθανθεί έτοιμος ο εξάχρονος που αφήνει τη μαμά του για ώρες ολόκληρες, κακά τα ψέματα. Και κάπου εδώ, ο κλήρος πέφτει σ’ εσένα, που καλείσαι να προετοιμάσεις το παιδί σου σωστά. Δεν θέλει κόπο. Για ρίξε μια ματιά στις παρακάτω συμβουλές:

Άσε το παιδί σου ήσυχο!

Στην πρώτη μέρα της Ά Δημοτικού, κάποιες μαμάδες συνοδεύουν το παιδί τους μέχρι το θρανίο, στέκονται έξω από την αίθουσα την ώρα του μαθήματος χαμογελώντας του με περισσή γλυκύτητα μέσα από το τζάμι, παραμένουν στην αυλή ρωτώντας το αν είναι εντάξει σε κάθε διάλειμμα και στο τέλος του αγοράζουν και ένα παγωτό για να το επιβραβεύσουν. Πιο λάθος στάση δεν υπάρχει. Άσε το παιδί σου να πάρει την κρυάδα του σχολείου μόνο του, ακόμα κι αν σου πει πως σε χρειάζεται.

Ένα πρώτο ερέθισμα ανάγνωσης

Ορισμένα παιδιά ξεκινούν το μάθημα της Γλώσσας γνωρίζοντας από πριν ανάγνωση. Αυτό τα κάνει να ξεχωρίζουν μέσα στην τάξη και να ξεκινούν με μια αυτοπεποίθηση την οποία συχνά διατηρούν και στα επόμενα βήματα. Χωρίς να πιέσεις το παιδί σου, δώσε του ένα κίνητρο να μάθει να διαβάζει, ξεκινώντας από ένα απλό και ευανάγνωστο παραμύθι.

Το σχολείο (πρέπει να) έχει πλάκα!

Αν ο κανακάρης σου δει το μάθημα σαν αγγαρεία, ζήτω που καήκαμε. Ρίξε στο παιχνίδι τις πιο όμορφες πολύχρωμες κασετίνες, σχολικές τσάντες με διάσημους ήρωες όπως Μinions, Πέπα, Χελωνονιντζάκια, Starwars, Lego, Shopkins κ.α., τετράδια με υπέροχα σχέδια, χρωματιστά μολύβια και ό,τι άλλο χρειάζεται ένα παιδί για να συνδυάσει το σχολείο με μια fun διάθεση.

Ενεργοποίησε τη δημιουργικότητά του
Ξυλομπογιές, νερομπογιές, μαρκαδόροι και άλλα πολλά… Γενικώς η ζωγραφική, οι χειροτεχνίες και όλες οι δημιουργικές δραστηριότητες βοηθούν το παιδί να εστιάσει κάπου την προσοχή του και με αυτό τον τρόπο να ξεχάσει ότι βρίσκεται μακριά από το σπίτι.

Φρόντισε να μην του λείψει τίποτα
Όπως το άκουσες. Να μην του λείψει τίποτα. Τσαντάκια φαγητού που χωρούν μέσα του κόσμου τις λιχουδιές και αντίστοιχα παγουρίνο θα το δροσίζουν τις ζεστές μέρες του Σεπτέμβρη (και όχι μόνο). Aλλά δεν μιλάμε μόνο για τις βιολογικές ανάγκες…

Πηγή: iefimerida.gr