5 παράγοντες που ποτέ δεν φανταζόσουν ότι αυξάνουν τις πιθανότητες διαζυγίου σε ένα γάμο, σύμφωνα με την επιστήμη

5 παράγοντες που ποτέ δεν φανταζόσουν ότι αυξάνουν τις πιθανότητες διαζυγίου σε ένα γάμο, σύμφωνα με την επιστήμη

Δεν είναι μόνο οι «ασυμφωνία χαρακτήρων», μια απιστία ή τα οικονομικά προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν ένα γάμο στη λύση του. Έρευνες δείχνουν ότι, τελικά, οι συνθήκες στις οποίες έγινε, αλλά και οι λεπτές ισορροπίες μέσα στη σχέση είναι πολύ πιο σημαντικές απ’ όσο νομίζουμε.

Σε μια εποχή που τα διαζύγια μάλλον είναι περισσότερα από τις γεννήσεις, κανείς δε μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τις πιθανότητες να κρατήσει ένας γάμος. Οι άνθρωποι λένε πολύ εύκολα το «ναι» για μια κοινή ζωή και, αντίστοιχα, πολύ εύκολα και το «αντίο».

Σύμφωνα με κοινωνικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες και καταστάσεις που δεν διευκολύνουν καθόλου τα πράγματα και αυξάνουν τις πιθανότητες μια σχέση και συγκεκριμένα ένας γάμος να οδηγηθεί στη λήξη του. Ποια είναι αυτά;

Το να παντρευτείτε πολύ νέοι ή μετά τα 32
Θα μας πείτε ότι η καλύτερη στιγμή και ηλικία για να παντρευτεί κάποιος παραμένει να είναι αυτή όπου νιώθει έτοιμος και έχει βρει κάποιον με τον οποίο πιστεύει ότι όντως θα μπορούσε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του. Παρόλα αυτά μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Γιούτα υποστηρίζει ότι τα ζευγάρια που ή βιάστηκαν ή «άργησαν» να προχωρήσουν σε γάμο έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να χωρίσουν από αυτά που έκαναν το μεγάλο βήμα στα τέλη της δεκαετίας των 20 και αρχές των 30. Συγκεκριμένα, οι πιθανότητες αυξάνονται κατά 5% κάθε χρόνο.

Η διαφορά ηλικίας
Δεν είναι λίγοι αυτοί που τους ιντριγκάρει η μεγάλη διαφορά ηλικίας. Παρόλα αυτά, έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2015 στο περιοδικό Economic Inquiry βρήκε ότι οι πιθανότητες ένα ζευγάρι να πάρει διαζύγιο αυξάνονται όσο μεγαλώνει το ηλικιακό εύρος που τους χωρίζει. Ζευγάρια με ένα χρόνο διαφοράς ηλικίας έχουν 3% πιθανότητες να χωρίσουν, ένα ποσοστό που ανεβαίνει στο 18% όταν μιλάμε για 5 χρόνια διαφορά ηλικίας. Σύμφωνα με την έρευνα πάντα, «διαφορά ηλικίας που αγγίζει τα 10 χρόνια, αυξάνει και τις πιθανότητες στο 39%».

Το να μην εργάζεται ο σύζυγος
Ακούγεται κάπως στερεοτυπικό και πιθανώς σεξιστικό, αλλά αυτό υποστηρίζει έρευνα του Χάρβαρντ που ολοκληρώθηκε το 2016. Για την ακρίβεια λέει πως δεν είναι τόσο τα οικονομικά που επηρεάζουν τις πιθανότητες διαζυγίου, αλλά το ίδιο το επαγγελματικό status. Η ερευνήτρια Αlexandra Killewald, η οποία μελετά περιπτώσεις γάμων από το 1975, έχει διαπιστώσει ότι ζευγάρια στα οποία ο σύζυγος δεν είχε full-time εργασία είχαν 3.3% περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν σε σχέση με τα ζευγάρια όπου ο άντρας εργάζονταν κανονικά, κάτι που μας δείχνει ότι το πρότυπο του άντρα που είναι αυτός που φέρνει το «ψωμί στο σπίτι» είναι ακόμα ενεργό και μπορεί να επηρεάσει τη σταθερότητα σε ένα γάμο.

Το να υποτιμάτε το σύζυγό σας
Ο John Gottman, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και ιδρυτής του Ινστιτούτου Gottman θεωρεί τις παρακάτω 4 συμπεριφορές σαν προάγγελους ενός διαζυγίου, αφού προβλέπουν ένα διαζύγιο με σατανική ακρίβεια. Ποιες είναι αυτές;

Περιφρόνηση: Δηλαδή να θεωρείτε τον σύντροφό σας κατώτερό σας (Ο Gottman αποκαλεί αυτή την κατάσταση «φιλί του θανάτου» για μια σχέση).

Κριτική: Το να θεωρείτε μια μεμονωμένη συμπεριφορά μέρος του χαρακτήρα του και να τον αποδοκιμάζετε γι’ αυτή.

Θυματοποίηση: Το να το «παίζετε» θύμα στα δύσκολα.

Μούτρα: Το να μπλοκάρετε οποιαδήποτε συζήτηση και επικοινωνία μεταξυ σας.

(Αυτά τα συμπεράσματα είναι αποτελέσματα έρευνας διάρκειας 14 χρόνων στην οποία συμμετείχαν 79 ζευγάρια.)

Τα πολλά «μέλια» στην αρχή του γάμου (ή της σχέσης)
Είναι άλλο να είστε τρυφεροί μεταξύ σας κι άλλο να δυσκολεύεστε να αποχωριστείτε ο ένας τον άλλον. Ο ψυχολόγος Ted Huston μελέτησε 168 ζευγάρια επί 13 χρόνια. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα του είναι το εξής: «Τα ζευγάρια που χώρισαν μετά από 7 ή και περισσότερα χρόνια, ως νεόνυμφοι, ήταν αφύσικα τρυφεροί μεταξύ τους. Αντιθέτως, τα ζευγάρια που έμειναν μαζί έδειχναν το 1/3 της στοργής». Πως εξηγείται αυτό;

Όπως υποστηρίζει η Aviva Patz του Psychology Today, «τα ζευγάρια που όταν παντρεύτηκαν ήταν μέσα στον έρωτα είναι πιο επιρρεπή στο διαζύγιο αφού είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί τέτοια ένταση. Απο την άλλη, οι γάμοι που ξεκινούν με λιγότερο ρομάντζο, συνήθως, έχουν μια περισσότερα υποσχόμενη πορεία.

 Το να μη λέτε τη γνώμη σας κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης ή ενός καβγά
Τι κάνετε όταν προσπαθείτε να συζητήσετε ή να λύσετε μια διαφωνία με το σύζυγό σας; Λέτε τη γνώμη σας ή προτιμάτε να αποσύρεστε από οποιοδήποτε λόγο-αντίλογο και, αυτοθέλητα, να σιωπείτε; Μια έρευνα του 2013 στην οποία συμμετείχαν 350 νιόπαντρα ζευγάρια και η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Marriage and Family, απέδειξε ότι τα ζευγάρια με υπερβολικά ήπιες αντιδράσεις έχουν υψηλότερα ποσοστά διαζυγίων.

Παράλληλα, έρευνα του 2014, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Communication Monographs υποστηρίζει ότι τα ζευγάρια που ακολουθούν το μοτίβο «απαιτώ/αποσύρομαι» -με άλλα λόγια, ο ένας μιλά και πιέζει και ο άλλος αποσιωπά, είναι λιγότερο ευτυχισμένα. Ο επικεφαλής της έρευνας, Paul Schrodt, από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, εξηγεί πόσο νοσηρό ειναι αυτό το μοτίβο, αφού κάθε ένας από τους συντρόφους πιστεύει ότι ο άλλος είναι αυτός που δημιουργεί το πρόβλημα.  Τι απαιτεί μια τέτοια κατάσταση; Να συνειδητοποιήσετε πως οι συμπεριφορές του καθενός ατομικά γίνονται «πρόβλημα» και να προσπαθήσετε να δοκιμάσετε εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης των συγκρουσέων σας.

Πηγή: bovary.gr