Αυτά είναι τα χειρότερα παπούτσια για τα πόδια και δεν είναι τα ψηλοτάκουνα!

Αυτά είναι τα χειρότερα παπούτσια για τα πόδια και δεν είναι τα ψηλοτάκουνα!

O πόνος, οι κάλοι και οι φουσκάλες δεν συνιστούν τα μοναδικά μειονεκτήματα όταν φοράμε παπούτσια που δεν είναι άνετα, καθώς υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσουν πιο μακροχρόνια ζημιά στα πόδια μας. Ειδικοί εντόπισαν ποια παπούτσια είναι τα χειρότερα για την υγεία των κάτω άκρων και πρέπει να τα αποφεύγουν οι γυναίκες.

Αν και πολλοί θα περίμεναν πως τα ψηλοτάκουνα παπούτσια βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα ακατάλληλα για την υγεία των ποδιών, ο ποδίατρος Robert Khorramian εκπλήσσει με το νέο συμπέρασμα αφού χαρακτηρίζει τις «μπαλαρίνες» αναδεικνύονται το χειρότερο όλων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα «άμορφα» ίσια παπούτσια που φορούν κατά κόρον οι εργαζόμενες γυναίκες για να αντεπεξέρχονται στο καθημερινό απαιτητικό τους πρόγραμμα, δεν παρέχουν επαρκή στήριξη. Όπως σημειώνει, το περπάτημα με «μπαλαρίνες» για μεγάλο χρονικό διάστημα «προκαλεί μεταταρσαλγία [σ.σ. ο πόνος στις κεφαλές των μεταταρσίων οστών, στο κάτω και μπροστά μέρος του ποδιού] και πελματιαία απονευρωσίτιδα (Plantar Fasciitis)», ενώ «καταστρέφει τον λιπώδη ιστό κάτω από το πόδι», συντελώντας στους επίπονους και τόσο μισητούς κάλους.

Ο Dr. Khorramian κρούει επίσης τον κώδωνα και για άλλα πολύ δημοφιλή παπούτσια, που επίσης προκαλούν σοβαρά προβλήματα στα πόδια. «Οι σαγιονάρες προκαλούν πολλούς τραυματισμούς. Τα μυτερά παπούτσια επίσης δημιουργούν κάλους και φουσκάλες επειδή δεν επιτρέπουν στο αίμα να κυκλοφορεί σωστά στα δάχτυλα των ποδιών», προσθέτει. Εξίσου επικίνδυνα είναι και τα ασταθή ψηλοτάκουνα παπούτσια.

Όποτε, ποια παπούτσια προστατεύουν τελικά καλύτερα τα πόδια μας; «Πάντα να αγοράζετε αυτά που έχουν προστατευτικό μαξιλαράκι κάτω από τις σόλες και επαρκή χώρο για τα δάχτυλα», λέει ο Dr. Khorramian. Σε περίπτωση δε που σχεδιάζετε να φορέσετε ψηλοτάκουνα, ο ίδιος συστήνει να έχετε μαζί μια μεγαλύτερα τσάντα οπότε να μπορείτε εύκολα να τα αλλάξετε στη συνέχεια. «Αν πρέπει οπωσδήποτε να φορέσετε ψηλοτάκουνα, αποφύγετε να τα φορέσετε ενώ οδηγείτε, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, κι ενώ περπατάτε», καταλήγει.

Αυτά είναι τα χειρότερα παπούτσια για τα πόδια και δεν είναι τα ψηλοτάκουνα!

Πηγή: lifo.gr