Πώς καθαρίζουμε και αποθηκεύουμε σωστά τα χαλιά;

Πώς καθαρίζουμε και αποθηκεύουμε σωστά τα χαλιά;

Έφτασε, λοιπόν η εποχή του χρόνου για να αρχίσουμε να μαζεύουμε σιγά-σιγά τα χαλιά και τις μοκέτες μας. Κάποιοι από εσάς θα τα δώσετε έξω για καθαρισμό και φύλαξη, ενώ κάποιοι άλλοι, εφόσον έχετε τον απαραίτητο χώρο για την αποθήκευσή τους, θα αναλάβετε να τα καθαρίσετε στο σπίτι.

Δείτε όσα πρέπει να ξέρετε, ανεξάρτητα με τη λύση που θα επιλέξετε!

Πώς καθαρίζουμε και αποθηκεύουμε σωστά τα χαλιά;

Καθαρισμός χαλιού στο σπίτι

Οποιοδήποτε χαλί ή μοκέτα μπορεί να καθαριστεί σχετικά εύκολα στο σπίτι. Ιδιαίτερα αν αυτό είναι «αντίκα», κάποιας αξίας ή πολύ ευαίσθητο, είναι ασφαλέστερο να το καθαρίσετε μόνοι σας, με την ηλεκτρική σκούπα ή με ειδικό μηχάνημα για καθαρισμό χαλιών με ατμό.

Αν το χαλί σας δεν έχει έντονους, δύσκολους λεκέδες και χρειάζεται απλά ένα καλό καθάρισμα πριν το αποθηκεύσετε, δείτε πώς θα το κάνετε σωστά:

– Σκουπίστε καλά το χαλί με την ηλεκτρική σκούπα.

– Βάλτε σε ένα μεγάλο μπολ 3 μέρη χλιαρού νερού και 1 μέρος λευκού ξυδιού. Βουτήξτε ένα μαλακό βουρτσάκι στο διάλυμα, τινάξτε το για να φύγουν τα πολλά νερά και βουρτσίστε με αυτό το χαλί σας, μόνο προς μία κατεύθυνση (ιδανικά την φυσική κατεύθυνση του πέλους). Το ξύδι, πέρα από αντιμικροβιακές ιδιότητες, βοηθά στο να διατηρούνται τα χρώματα του χαλιού ζωντανά.

– Για να στεγνώσει το χαλί, τοποθετήστε το σε ένα σκιερό και δροσερό μέρος και όχι κάτω από τον ήλιο, γιατί θα αλλοιωθούν τα χρώματα.

Κρόσσια: Το πλύσιμο στα κρόσσια πρέπει να γίνεται προσεκτικά μόνο στην περιοχή τους, χωρίς να βραχεί το πέλος του χαλιού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρή ποσότητα απορρυπαντικού και ένα μαλακό βουρτσάκι, όπως αυτό που προορίζεται για το τρίψιμο στους γιακάδες των πουκαμίσων.

Ατμοκαθαριστής: Αν έχετε ατμοκαθαριστή και τον χρησιμοποιείτε για τα χαλιά σας οφείλετε να γνωρίζετε αφενός ότι η συσκευή δεν καθαρίζει αλλά φρεσκάρει τα χαλιά και αφετέρου ότι δεν επιτρέπεται να προσθέσετε άλλο συστατικό μέσα στο δοχείο του νερού. Ωστόσο, χρήστες τέτοιων συσκευών σε forums αναφέρουν πως ενίοτε ρίχνουν μερικές σταγόνες ξύδι ή μαλακτικό στο δοχείο του νερού, για απολύμανση και άρωμα. Στο δε Amazon.com μπορείτε να βρείτε ειδικά μαλακτικά για ατμοκαθαριστές, προκειμένου να δώσετε άρωμα στα χαλιά σας. Κατά τα άλλα, ο ατμοκαθαριστής, στην παραπάνω διαδικασία, μπορεί να παίξει απλά τον ρόλο της ηλεκτρικής σκούπας.

Πριν το αποθηκεύσετε θυμηθείτε να σκουπίσετε και την ανάποδη πλευρά του χαλιού σας.

Για ακόμα πιο εντατικό καθάρισμα ή για μεμονωμένους δύσκολους λεκέδεςδοκιμάστε τα παρακάτω:

  • Σόδα: Η σόδα καθαρίζει και απολυμαίνει τα χαλιά. Ρίξτε ένα ελαφρύ στρώμα μαγειρικής σόδας πάνω στο χαλί, αφήστε την επί μισή ώρα και μετά «τραβήξτε» την με την ηλεκτρική σκούπα.
  • Λεκές από λάδι: Απορροφήστε τον λεκέ με χαρτί κουζίνας. Απλώστε λίγο υγρό πιάτων στο σημείο του λεκέ και αφαιρέστε με υγρό πανί. Για ακόμα πιο δύσκολο λεκέ λαδιού, απορροφήστε με ένα πανί τον λεκέ, τρίψτε τον έπειτα με καλαμποκάλευρο και έπειτα συνεχίστε με απορρυπαντικό.
  • Λεκές από κόκκινο κρασί ή καφέ: Στρώστε μερικά χαρτιά κουζίνας για να απορροφηθεί το υγρό και έπειτα ταμπονάρετε τον λεκέ με οξυζενέ και σόδα (1/4 φλιτζανιού οξυζενέ προς 1 κουταλάκι σόδα). Τέλος στεγνώστε με πιστολάκι μαλλιών.
  • Λεκές από τσίχλα: Χρησιμοποιήστε μερικά παγάκια πάνω στην τσίχλα για να παγώσει. Έπειτα με ένα κουτάλι προσπαθήστε να αφαιρέσετε την τσίχλα. Αν έχουν μείνει υπολείμματα τρίψτε τα με ένα καθαρό πανάκι, ποτισμένο με καθαρή βενζίνη ή διαλυτικό για χρώματα.
  • Λεκές από κερί: Βάλτε πάνω στο κερί μερικές στρώσεις χαρτιού κουζίνας. Με ζεστό αλλά όχι καυτό σίδερο σιδερώματος πιέστε πάνω από το χαρτί. Το κερί θα λιώσει και θα απορροφηθεί από το χαρτί. Αν μείνουν υπολείμματα αφαιρέστε τα με βενζίνη ή διαλυτικό χρωμάτων.

Σωστή αποθήκευση χαλιού

Πώς καθαρίζουμε και αποθηκεύουμε σωστά τα χαλιά;

Κατ’αρχάς το χαλί πρέπει να τυλίγεται σε ρολό, όταν πρόκειται να φυλαχθεί για αποθήκευση, και όχι να διπλώνεται σε σχήμα πακέτου, γιατί έτσι υπάρχει κίνδυνος να μείνουν ίχνη από το δίπλωμα, ενώ είναι πιθανό να κοπεί και το στημόνι του (η βάση του χαλιού).

Ο μεγαλύτερος εχθρός του αποθηκευμένου χαλιού είναι ο σκόρος. Στην αγορά υπάρχουν πολλά αντισκωριακό σπρέϊ, για να ψεκάσετε με αυτά το χαλί πριν το αποθηκεύσετε, ή και ειδικές συσκευασίες με ναφθαλίνη. Ωστόσο, είναι πάντα ασφαλέστερο να προτιμάτε πιο φυσικές λύσεις. Έτσι, για να προστατεύσετε το χαλί σας από σκορο, μπορείτε να βάλετε σε μικρά τούλινα πουγκάκια αποξηραμένα άνθη και μπαχαρικά (γαρύφαλλο, δεντρολίβανο, σανταλόξυλο, κόκκους από πιπέρι) και να τοποθετείτε τα πουγκάκια ενδιάμεσα στο χαλί, καθώς θα το τυλίγετε. Ο σκόρος δεν αντέχει τις μυρωδιές αυτές.

Αφού τυλίξετε σφιχτά το χαλί σας, χρησιμοποιήστε χαρτοταινία για να το σταθεροποιήσετε και τοποθετήστε το οριζόντια στο πάτωμα. Αν το τοποθετήσετε κάθετα υπάρχει κίνδυνος να τσακίσουν οι άκρες του.

Τέλος, «περάστε» το χαλί σε μία ειδική για χαλιά σακούλα ή, ακόμα καλύτερα, τυλίξτε το με ένα παλιό σεντόνι για να «αερίζεται», και δέστε τις άκρες.

Αν αποφασίσετε να δώσετε τα χαλιά σας «έξω»…

Ο απλούστερος και σχετικά οικονομικός τρόπος για να καθαρίσετε τα χαλιά σας είναι να τα δώσετε σε κάποιο ταπητοκαθαριστήριο. Το κόστος καθαρισμού εξαρτάται από το μέγεθος του χαλιού (υπολογίζεται ανά τετραγωνικό μέτρο) και από την ποιότητα του χαλιού (αν είναι μηχανής ή μοκέτα, χειροποίητο ή μεταξωτό). Ενδεικτικά, για ένα χειροποίητο χαλί διάστασης 2 x 2,5 μέτρων υπολογίστε περί τα 25 με 30 ευρώ για καθαρισμό και άμεση επιστροφή και περί τα 30 με 40 ευρώ για καθαρισμό και φύλαξη.

Στο διαδίκτυο θα βρείτε αμέτρητα ταπητοκαθαριστήρια που αναλαμβάνουν την παραλαβή του χαλιού από τον χώρα σας, τον καθαρισμό και την φύλαξή του, καθώς και την επιστροφή του σε εσάς, όποτε το ζητήσετε.

Πηγή: mama365.gr

ΚΛΕΙΣΙΜΟ