7 λόγοι που οι έξυπνοι άνθρωποι δυσκολεύονται να είναι ευτυχισμένοι

7 λόγοι που οι έξυπνοι άνθρωποι δυσκολεύονται να είναι ευτυχισμένοι

Αν οι πτωχοί των πνεύματι είναι μακάριοι, τότε οι… πλούσιοι τω πνεύματι δυστυχούν; Μάλλον, ναι. Κι αν δεν δυστυχούν, τότε -σύμφωνα με έρευνες και ειδικούς- ας πούμε πως δυσκολεύονται να ευτυχήσουν. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί έχουν την τάση να υπεραναλύουν…

Οι άνθρωποι με υψηλό IQ έχουν την τάση να αναλύουν γεγονότα και σκέψεις. Με το πέρασμα του χρόνου, η συνήθεια αυτή, αν και εποικοδομητική, μπορεί να τους εξαντλήσει, αφού καταλήγουν σε συμπεράσματα απογοητευτικά ή τρομοκρατικά και πλήθος διλημμάτων εγείρεται στο μυαλό τους.

Το να αντιλαμβάνεσαι ότι έχεις δικαίωμα στο λάθος και να αναγνωρίζεις ότι η δουλειά που κάνεις, εντοπίζοντας τα ελαττώματά σου είναι αυτή καθ’ αυτήν πολύ σημαντική, μπορεί να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις τη φουρτούνα που ξεσηκώνουν στο μυαλό σου οι δαιδαλώδεις σκέψεις.

…και είναι ιδιαίτερα αυστηροί με τον εαυτό τους

Οι έξυπνοι άνθρωποι δεν κάνουν χατίρια στον εαυτό τους. Αναλύουν κι επεξεργάζονται τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους και διψούν για συμπεράσματα: είναι ή όχι επαρκείς; Έδωσαν ή όχι τον καλύτερο εαυτό τους; Συχνά, αντιμετωπίζουν τον κόσμο και τη ζωή τους με το βλέμμα του μεγαλύτερου ιδεαλιστή κι έτσι απογοητεύονται απ’ τον εαυτό τους που απέτυχε να προσαρμοστεί στα χιλιάδες «πρέπει» που του έθεσαν.

Ο Martin Seligman, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, στο βιβλίο του «Αληθινή Ευτυχία» μιλάει για την ανάγκη της καθημερινής «άσκησης ευγνωμοσύνης». Θυμηθείτε όλα όσα σας κάνουν να νιώθετε ευγνώμονες κι έτσι θα καταφέρετε να δημιουργήσετε έναν… θετικό αντιπερισπασμό στις αρνητικές σκέψεις.

Γιατί μπορεί να υποφέρουν από ψυχολογικά προβλήματα

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που αποδεικνύουν ότι οι ευφυείς άνθρωποι πάσχουν συχνά από ψυχικές διαταραχές. Για το φαινόμενο αυτό, ίσως πρέπει να κατηγορήσουμε την (προαναφερθείσα) τάση για υπερανάλυση, που συχνά οδηγεί σε υπαρξιακές αναζητήσεις με μαύρο φόντο.

Έχουν την τάση να αναζητούν την επιβράβευση των «δασκάλων» τους

Όπου «δάσκαλοι» εννοούμε «μέντορες»: οι έξυπνοι άνθρωποι νιώθουν συχνά ιδιαίτερα ανασφαλείς ως προς την παιδεία, την καλλιέργεια και τις νοητικές τους ικανότητες. Στην προσπάθειά τους να αποδείξουν στον εαυτό τους ότι είναι εξυπνότεροι/ αποτελεσματικότεροι/ «πνευματικότεροι» απ’ αυτό που φαίνεται, καταλήγουν ενίοτε να κυνηγούν την επιβεβαίωση όσων θαυμάζουν.

Γιατί, συχνά, παίρνουν παράλογες αποφάσεις

Όπως μαρτυρούν σχετικές έρευνες, το γεγονός ότι ένας άνθρωπος είναι έξυπνος δεν σημαίνει ότι δεν κάνει πολλά και καθημερινά λάθη. Αντιθέτως: «Τα άτομα με IQ άνω του μέσου όρου, κάνουν παράλογες ενέργειες, είναι πιο επιρρεπή σε αυταπάτες και βασίζονται συχνά στη διαίσθησή τους», επισημαίνουν οι ερευνητές της εν λόγω μελέτης.

Αγχώνονται περισσότερο απ’ τον μέσο όρο

Σύμφωνα με μια Καναδική έρευνα, οι ευφυείς άνθρωποι αντιμετωπίζουν με περισσότερο στρες ζητήματα της καθημερινής ζωής, που για πολλούς άλλους είναι απλώς ζητήματα ρουτίνας. Σκέφτονται κάθε πιθανή εξέλιξη/ συνέπεια κάθε πιθανής επιλογής τους κι αυτό μπορεί να τους οδηγήσει σε μόνιμο άγχος κι αδυναμία επίλυσης μικροπροβλημάτων.

Ρέπουν προς την αϋπνία και τις καταχρήσεις

Λόγω του αυξημένου άγχους που βιώνουν οι άνθρωποι με υψηλό IQ, μπορεί να καταφύγουν στις καταχρήσεις. Ταυτόχρονα, το μυαλό τους έχει την τάση να μην τους αφήνει να κοιμηθούν και να τους θυμίζει, ακόμα κι όταν νυστάζουν πολύ, κάθε ελάττωμα και κάθε λάθος που έκαναν ποτέ. Έτσι, ο οργανισμός καταπονείται και δημιουργείται κι η σωματική καταπόνηση διαδέχεται στο διηνεκές τη πνευματική εξάντληση.

Σας μαυρίσαμε την ψυχή;

Πριν βιαστείτε να γράψετε σχόλια-λίβελλους που θα μας κατηγορούν για απαισιοδοξία και τρομοκρατία, επιτρέψτε μας να ξεκαθαρίσουμε κάτι: δεν είναι όλοι οι ευφυείς άνθρωποι δυστυχείς ούτε κάθε δυστυχής άνθρωπος έχει IQ 190. Απλώς, όταν ένα μυαλό τρέχει πολύ γρήγορα, ενδέχεται να πάρει μερικές επικίνδυνες στροφές. Αξίζει να θυμόμαστε ότι ο ίδιος νους που σκοτεινιάζει τις μέρες σας, μπορεί και να τις φωτίσει.

Πηγή: mama365.gr