Έχετε «πέσει» ψυχολογικά; Πώς θα γυρίσετε τον διακόπτη ξανά…

Έχετε «πέσει» ψυχολογικά; Πώς θα γυρίσετε τον διακόπτη ξανά…

Πώς θα μετατρέψετε την κακή διάθεση σε… καλή!

Όλοι έχουμε τις καλές και τις κακές  μας ημέρες. Συνήθως πιο πολλές κακές απ ότι καλές.  Εκείνες τις μέρες που το μόνο που ευχόμαστε είναι απλά να είχαμε  καλύτερη διάθεση. Όλα πάνε στραβά και ελπίζουμε σε ένα θαύμα που θα τα αλλάξει όλα και θα μας χαρίσει ένα χαμόγελο. Το θαύμα όμως δεν γίνεται πάντα και εμείς συνεχίζουμε να βυθιζόμαστε σε αυτή την λυπημένη ή γεμάτη νεύρα κατάσταση.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι εκείνες τις μέρες, υπάρχει μια φωνή στο πίσω μέρος του μυαλού μας, που μας θυμίζει ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη διάθεση μας άμα πιεστούμε λίγο. Άμα βάλουμε τον θυμό, τον εγωισμό, την γκρίνια κτλ. στην άκρη. Ναι, πάντα υπάρχει αυτή η φωνή, απλά αρνούμαστε να την ακούσουμε. Βλέπετε, είναι πολύ πιο εύκολο το να είσαι κακοδιάθετος παρά χαρούμενος. Θα τολμούσα να πω ότι υπάρχει και μια δόση μαζοχιστικής ικανοποίησης μέσα στον συναισθηματικό βούρκο που μας βυθίζει ολοένα και πιο πολύ …

Πιστέψτε με, το να γυρίσουμε τον διακόπτη από κακή σε καλή διάθεση είναι πολύ ευκολότερο απ ότι ίσως νομίζετε … και όχι … δεν προαπαιτεί χρόνια διαλογισμού!

Ας δούμε λοιπόν έξι εύκολους τρόπους που μπορεί να κάνει ο καθένας μας:

  1. Πηγαίνετε μια βόλτα.

Όταν νιώθετε πεσμένοι, πηγαίνετε μια σύντομη βόλτα. Αναφέρομαι  σε έναν σύντομο  περίπατο 15- 20 λεπτών … και μη βιαστείτε να πείτε ότι δεν προλαβαίνεται, καθώς έρευνα έδειξε ότι κατά μέσο όρο, περνάμε 50 λεπτά ημερησίως, μπροστά στο facebook!

Εάν είστε από τους τυχερούς που έχουν άμεση πρόσβαση σε κάποιο πάρκο, μη χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε τις διαφορετικές αποχρώσεις του πράσινου, τη φρέσκια μυρωδιά του αέρα, τους ήχους των πουλιών, ή το φως του ήλιου που λάμπει μέσα από τα δέντρα … μόνο η  περιγραφή, σας έχει είδη ηρεμίσει.

  1. Ακούστε ποιοτική μουσική.

Η μουσική μπορεί να αλλάξει τη συναισθηματική σας κατάσταση μέσα σε λίγα μόνο λεπτά. Βάλτε κάποιο αγαπημένο CD  ή συντονιστείτε στο αγαπημένο σας  ραδιοφωνικό σταθμό και απολαύστε τις  σχεδόν μαγικές ιδιότητες της μουσικής.

  1. Ανακαλύψετε κάτι νέο.

Οτιδήποτε καινούργιο είναι πάντα ενδιαφέρον. Υπάρχουν ένα σωρό διαφορετικά είδη περιοδικών  που μπορείτε να πάρετε, διαδικτυακές βιβλιοθήκες που μπορείτε να επισκεφθείτε, νέες και παλιές ταινίες που δεν έχετε παρακολουθήσει ποτέ. Ότι και αν είναι αυτό το οποίο θα επιλέξετε, κάντε κάτι καινούργιο! Μέσα από αυτό, ίσως να ανακαλύψετε κάτι υπέροχο.

  1. Βρείτε κάτι που σας κάνει να γελάτε.

Το γέλιο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να φτιάξετε τη διάθεση σας. Βρείτε ένα χιουμοριστικό βιβλίο, παρακολουθήσετε μια κωμωδία ή κάποιον stand-up κωμικό . Ακόμα καλύτερα, προσπαθήστε να μάθετε μερικά νέα αστεία και αναπαράγεταί τα στους ανθρώπους σας!

  1. Διαλογισμός.

Απλές, βασικές ασκήσεις διαλογισμού είναι επιστημονικά αποδειγμένο ότι προσφέρουν σημαντική συναισθηματική ανακούφιση. Ακολουθήστε την εξής διαδικασία επί καθημερινής βάσεως και απολαύστε άμεσα αποτελέσματα.

Καθίστε άνετα με την πλάτη σας σε ίσια θέση. Τώρα κλείστε τα μάτια σας και επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Ακολουθήστε την διαδρομή που κάνει το οξυγόνο, μπαίνοντας από τη μύτη σας και βγαίνοντας από το στόμα. Κάντε το για  περίπου 10 λεπτά. Θα εντυπωσιαστείτε από το πόσο χαλαροί και χαρούμενοι θα αρχίσετε να νιώθετε από τις πρώτες μόλις μέρες.

  1. Συνειδητοποιήστε το πόσο προνομιούχοι είστε.

Το γεγονός ότι διαβάζετε αυτό το άρθρο δείχνει ότι είστε πιθανότατα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό, τι πολλοί  συνάνθρωποι μας. Μερικές φορές είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε το πόσο προνομιούχοι είμαστε, όσο δύσκολα και να περνάμε. Σκεφτείτε το εξής, το ότι έχετε αυτή τη στιγμή πρόσβαση στο διαδίκτυο,  σημαίνει ότι έχετε πρόσβαση σε ρεύμα, ότι πιθανόν έχετε καλύψει βασικές ανάγκες όπως φαγητό και νερό και σε αντίθεση με πολλούς άλλους,  απολαμβάνετε το μεγάλο χάρισμα της όρασης.

Όσα και αν περνάτε λοιπόν, όσο και να πιέζεστε, σκεφτείτε ότι κάπου στον κόσμο (και ίσως όχι και πολύ μακριά σας), υπάρχουν κάποιοι που θα έδιναν τα πάντα για να είχαν τη ζωή σας.

Όσα ανέφερα είναι αρκετά απλά. Δεν υπάρχει τίποτα το “βαθύ” ή το φιλοσοφικό. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες φορές  το μόνο που χρειάζεστε είναι κάποιον να σας υπενθυμίσει ότι απλές ιδέες και μέθοδοι μπορούν να αλλάξουν εύκολα και σύντομα αυτά που σας βασανίζουν.

Θα τα ξαναπούμε σύντομα,

Με αγάπη,

Κωνσταντίνος Ρωμανός Ζησιμόπουλος

PhD (c) Psychology

PgCert Clinical Hypnosis

Bsc Psychology

Certfied Life coach

Πηγή: queen.gr