Μπορούμε να πλένουμε μαζί τα καθαριστικά πανιά και τα ρούχα μας στο πλυντήριο; Οι ειδικοί απαντούν

Μπορούμε να πλένουμε μαζί τα καθαριστικά πανιά και τα ρούχα μας στο πλυντήριο; Οι ειδικοί απαντούν

Το πλυντήριο μπορεί να γίνει αγγαρεία αν αφήσουμε τα ρούχα να μαζευτούν σε στοίβα.Πρέπει να τα ξεχωρίσεις, να βάλεις ξεχωριστές πλύσεις για λευκά, απαλά, χρωματιστά, σκούρα κτλ.

Μερικές φορές, για οικονομία χρόνου και απορρυπαντικού, βάζεις μαζί τα πανιά που καθαρίζεις και πλένεις το σπίτι, ξεσκονόπανα ή «πατσαβούρια» με τα ρούχα σου.

Είναι όμως σωστό να πλένεις μαζί τα πανιά καθαρισμού με τα ρούχα σου; Και κυρίως, είναι υγιεινό;

Αποφασίσαμε να μάθουμε, αν και ξέρουμε ήδη την απάντηση.Σύμφωνα με την δρ. Lisa Ackerley, ειδική στην υγιεινή, αν βάλεις κάτι γεμάτο βακτήρια στο πλυντήριο, απλά τα κάνεις να πάνε παντού και στα πάντα, εκτός αν κάνεις κάτι για να τα σκοτώσεις.Αλλά δεν είναι μόνο τα πανιά που προκαλούν βακτηριακή μόλυνση. Τα εσώρουχα μπορεί να είναι το «σπίτι» εκατομμυρίων βακτηρίων και Ε. Coli, το οποίο είναι όσο ανθυγιεινό ακούγεται.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

Το περιοδικό Woman’s Day προτείνει να ξεχωρίζουμε τα ρούχα πριν τα πλύνουμε. Άλλη πλύση για τα ρούχα και τα εσώρουχα και άλλη για ταπανιά και τα καθαριστικά. Έτσι, αποφεύγεις να λερώσεις τα ρούχα σου ή και να τα καταστρέψεις ακόμα με τα χημικά απορρυπαντικά που μπορεί να έχουν εμποτιστεί στα πανιά.

Όπως και να έχει, τα ρούχα πρέπει να πλένονται σε ζεστό νερό, ώστε να εξοντωθούν τα μικρόβια.«Οι περισσότεροι πλένουν τα ρούχα τους σε κρύο ή χλιαρό νερό που σκοτώνει το 80% των βακτηρίων», αναφέρει ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, Charles Gerba, στο Woman’s Day.

Τέλος, οι πετσέτες της κουζίνας που έρχονται σε επαφή με φαγητό, πρέπει να πλένονται σε βαρύ πρόγραμμα και όχι σε απαλό, ώστε να αποφύγεις την«βακτηριακή σούπα» στο πλυντήριό σου.

Πηγή: bovary.gr