Πόσες φορές έχετε χαλαρώσει τον τελευταίο καιρό, έστω και για δεκαπέντε λεπτά, και όταν λέμε να χαλαρώσετε εννοούμε να μην κάνετε απολύτως τίποτα για λίγο; Κι όμως αυτή η δραστηριότητα μπορεί να κάνει το μυαλό μας να ξανανιώσει έως και κατά 25 χρόνια. Αυτό παρατήρησε μια νευροεπιστήμονας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, η Sara Lazar.

Η Lazar άρχισε να μελετά κατά τύχη τα οφέλη του διαλογισμού, όταν ξεκίνησε για προσωπικούς λόγους γιόγκα, κατόπιν σύστασης του φυσιοθεραπευτή της μετά από έναν τραυματισμό σε μαραθώνιο. «Η δασκάλα της γιόγκα άρχισε να κάνει κάθε είδους ισχυρισμούς, ότι η γιόγκα μάς κάνει πιο συμπονετικούς και ανοίγει την καρδιά μας» σχολιάζει η ειδικός. «Κι εγώ σκεφτόμουν, καλά τώρα, εγώ ήρθα απλώς να κάνω μερικές διατάσεις. Ανακάλυψα όμως ότι ήμουν πιο ήρεμη. Ότι ήμουν σε θέση να διαχειρίζομαι καλύτερα πιο δύσκολες καταστάσεις. Να βλέπω τα πράγματα και με τον τρόπο που τα βλέπουν οι άλλοι».

Έτσι τής ξύπνησε η περιέργεια να μελετήσει τον διαλογισμό και άρχισε να βρίσκει όλο και περισσότερες αποδείξεις ότι ανακουφίζει από το στρες, την κατάθλιψη, το άγχος, τον πόνο, την αϋπνία, ενώ βελτιώνει συνολικά την ποιότητα ζωής. Και μετά άρχισε να κάνει δικά της πειράματα, ως νευροεπιστήμονας, σε ομάδες ανθρώπων που διαλογίζονται εδώ και χρόνια. Όπως παρατήρησε, τα συγκεκριμένα άτομα έχουν περισσότερη φαιά ουσίαστο μετωπιαίο λοβό, την περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη λήψη αποφάσεων και τη μνήμη. Για την ακρίβεια, οι 50χρονοι που κάνουν διαλογισμό έχουν την ίδια ποσότητα φαιάς ουσίας με τους 25χρονους. Ένα εκπληκτικό εύρημα.

Η Lazar συνέχισε τις έρευνες και παρατήρησε ότι αρκούν οκτώ εβδομάδες διαλογισμού για να αποκτήσουμε πιο κοφτερό μυαλό, πιο καθαρή σκέψη. Να αυξήσουμε τη φαιά ουσία μας και ταυτόχρονα να μειώσουμε το μέγεθος της αμυγδαλής, της εγκεφαλικής περιοχής που πυροδοτεί φόβοάγχοςεπιθετικότητα.

Πόση ώρα τη μέρα χρειάζεται για να δούμε αποτελέσματα; Εδώ οι γνώμες διίστανται. Κάποιοι ερευνητές μιλούν για 40 λεπτά τη μέρα, άλλοι για 27 κατά μέσο όρο λεπτά, αλλά υπάρχουν και πολλές μελέτες που έχουν δείξει ότι μόλις 15-20 λεπτά τη μέρα αρκούν για να δούμε διαφορά.

Δείτε πώς θα κάνετε διαλογισμό αν είστε αρχάριοι στο παρακάτω βίντεο.

Πηγή: womantoc.gr