15 ασκήσεις που καίνε περισσότερες θερμίδες από το τρέξιμο

15 ασκήσεις που καίνε περισσότερες θερμίδες από το τρέξιμο

To πόσες θερμίδες καίει το σώμα μας αποτελεί μια περίπλοκη διαδικασία. Οι παράγοντες που το καθορίζουν διαφοροποιούνται ανάλογα με το ύψος, το βάρος, τα γονίδια και τα επίπεδα της φυσικής κατάστασης του κάθε ατόμου.

Δυο άνθρωποι που έχουν φαινομενικά το ίδιο μέγεθος μπορεί να καταναλώνουν διαφορετικά επίπεδα ενέργειας κάνοντας την ίδια άσκηση.

Οι περισσότεροι θεωρούν πως για να χάσει κανείς βάρος πρέπει να τρώει λιγότερο και να τρέχει περισσότερο. Ωστόσο δεν είναι όλα πάντοτε άσπρο ή μαύρο. Οι γιατροί γνωρίζουν πως με το να πεθάνει κανείς στην πείνα συνήθως φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Επίσης είναι αποδεδειγμένο πως οι σύντομες προπονήσεις είναι πιο αποτελεσματικές από μια ώρα τρέξιμο στον διάδρομο.

Σε μια μελέτη που εκπονήθηκε από το Αμερικανικό Συμβούλιο για την Ασκηση (ACE) ο μέσος όρος θερμίδων που καιγόταν σε μια προπόνηση διάρκειας 20 λεπτών ήταν περίπου 272 θερμίδες. Σε αερόβια άσκηση υπολογίστηκε πως καίγονταν 20.2 θερμίδες ανά λεπτό.

Οτιδήποτε και αν κάνετε θα πρέπει να ξέρετε πως δεν είναι υποχρεωτικό να χύσετε κιλά ιδρώτα για να θεωρηθεί πως ήταν επιτυχές. Στην πραγματικότητα η εφίδρωση δεν αποτελεί καν δείκτη της προσπάθειας που έχετε καταβάλει.

Ασκήσεις και ιδρώτας

Ο ιδρώτας είναι ένας τρόπος που χρησιμοποιεί το ίδιο το σώμα για να μην υπερθερμανθεί. Πολλοί τον συνδυάζουν με το κάψιμο θερμίδων αλλά τα πράγματα δεν είναι πάντοτε έτσι.

Οι άνθρωποι που ιδρώνουν δύσκολα δεν θα πρέπει να ξεγελαστούν θεωρώντας ότι δεν κατέβαλαν επαρκή προσπάθεια κατά την άσκηση. Αντίθετα μπορεί να έχουν κάψει τις ίδιες θερμίδες με εκείνους που ίδρωσαν πολύ περισσότερο.

Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν το κολύμπι σαν εναλλακτική του τρεξίματος. Σίγουρα αποτελεί μια καλή άσκηση για ολόκληρο το σώμα και ιδιαίτερα τις αρθρώσεις, ωστόσο θα πρέπει να κολυμπήσετε με μεγάλη ένταση αν ο στόχος σας είναι να κάψετε θερμίδες. Η αερόβια ικανότητά σας πάντως παραμένει σε καλά επίπεδα με την κολύμβηση, ενώ σίγουρα αποτελεί εξαιρετική προπόνηση για τους δρομείς.

Το τρέξιμο με ρυθμό 7 μίλια/ώρα για μία ώρα καίει περίπου 700 θερμίδες, ενώ το κολύμπι στα 50 χιλιόμετρα ανά λεπτό καίει περίπου 550 θερμίδες ανά ώρα. Έχει σημασία, ωστόσο, να αναφέρουμε ότι ο μεταβολισμός μετά την κολύμβηση λειτουργεί για περισσότερες ώρες, δεδομένου ότι οι μυϊκές ομάδες που χρησιμοποιούνται είναι περισσότερες στην πισίνα ή τη θάλλασα.

Ακολουθούν 15 ασκήσεις που καίνε περισσότερες θερμίδες από το τρέξιμο:

Προπόνηση με kettlebelles

KETTLEBEL

Ανέβασμα σκάλας

STAIR CLIMBING

Rowing

ROWING

Burpees

BURPEES

Πλειομετρικές ασκήσεις (σχοινάκι)

PLYOMETRICS

Αεροβική με στέπερ

STEP AEROBIC

Κυκλική προπόνηση

KYKLIKI GYM

Tabata

TABATA

Kick Boxing

KICK BOX

CrossFit

CROS FIT

Αναρρίχηση

ANARIXISI

Γυμναστική υψηλής έντασης με διαλλείματα

GYM ME DIALEIMATA

Ποδηλασία

PODILASIA

Χορός

power_dance

Ελλειπτικό μηχάνημα

ELIPTIKO

Πηγή: runfun.gr