Ποια ροφήματα βοηθούν τη δίαιτά μας και ποια μας φορτώνουν περιττά κιλά;

Ποια ροφήματα βοηθούν τη δίαιτά μας και ποια μας φορτώνουν περιττά κιλά;

Ποια ροφήματα όμως είναι κατάλληλα για να εντάξει κάποιος στο καθημερινό του διαιτολόγιο όταν προσπαθεί να χάσει βάρος;

Ας μη ξεχνάμε πως ένας «αθώος» καφές μπορεί να φτάσει και τις 500 θερμίδες! Παρακάτω θα δούμε πώς μπορείτε να απολαύσετε τα αγαπημένα σας ροφήματα χωρίς ενοχές, ενώ παράλληλα θωρακίζετε τον οργανισμό σας με θρεπτικά συστατικά.

Καφές

Ο καφές αποτελεί ιδανική επιλογή για ρόφημα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Η καφεΐνη είναι μια διεγερτική ουσία που δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, μας κρατάει σε εγρήγορση και αυξάνει τη συγκέντρωση. Μελέτες έχουν δείξει πως η μέτρια κατανάλωση καφέ (3-4 φλιτζάνια/ημέρα) μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, να ρυθμίσει καλύτερα την όρεξη και το σάκχαρο στο αίμα, ενώ δρα θετικά ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου.

Ο σκέτος καφές περιέχει μηδενικές θερμίδες (1 κουταλάκι του γλυκού 3-4 θερμίδες) και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Αν δεν μπορείτε να τον πιείτε σκέτο, υπολογίστε περίπου 20 θερμίδες για κάθε κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη που προσθέτετε και περίπου 30 θερμίδες για κάθε 50 ml γάλα χαμηλό σε λιπαρά.

Αποφύγετε είδη καφέ τύπου fredoccino, frapuccino που μπορεί και να ξεπερνούν τις 450 θερμίδες ανά ποτήρι, ενώ δίνουν και λιπαρά, οπότε προσέξτε τις υπερβολές.

Πράσινο τσάι

Συμβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισμού, η οποία είναι απαραίτητη όχι μόνο για την υγεία του δέρματος αλλά και για την ικανοποιητική σωματική και πνευματική απόδοση. Το πράσινο τσάι είναι ιδανικό για δίαιτα καθώς συνδυάζει την γευστική απόλαυση με μηδενική θερμιδική αξία.Το πράσινο τσάι, επίσης, λόγω των κατεχινών (ισχυρών αντιοξειδωτικών συστατικών) που περιέχει, μπορεί να συμβάλλει σε μικρή αύξηση του μεταβολισμού μας.

Χυμοί φρούτων ή λαχανικών

Σαφώς και οι χυμοί φρούτων είναι μια υγιεινή επιλογή, αλλά όχι και ολιγοθερμική. Ένα φλιτζάνι χυμός ντομάτας έχει περίπου 41 θερμίδες, ενώ ίση ποσότητα χυμού πορτοκαλιού 122 θερμίδες. Ένας χυμός λαχανικών χωρίς να σουρωθεί μπορεί να σας προσφέρει επίσης άφθονες φυτικές ίνες και να ελέγξει καλύτερα το αίσθημα της πείνας. Πολύ υγιεινή επιλογή φρέσκου χυμού είναι ο χυμός ρόδι.

Ποια ροφήματα βοηθούν τη δίαιτά μας και ποια μας φορτώνουν περιττά κιλά;

Κι ένα έξυπνο τρικ: Αναμείξτε 120 ml από τον αγαπημένο σας χυμό με 1 λίτρο νερό. Θα έχετε όλη τη γεύση με λιγότερες θερμίδες.

Ξινόγαλα

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δροσιστικό, εύπεπτο και θρεπτικό κρύο ρόφημα με βάση το γιαούρτι ή το φρέσκο γάλα και καλλιέργεια γιαουρτιού. Είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, βιταμινών και ορισμένων προβιοτικών, ενώ αποδίδει σχετικά λίγες θερμίδες, περίπου 100 ανά ποτήρι, αναλόγως περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Ποια ροφήματα βοηθούν τη δίαιτά μας και ποια μας φορτώνουν περιττά κιλά;

Εναλλακτικά, αν προτιμάτε ένα παρόμοιο ρόφημα αλλά λιγότερο όξινο, δοκιμάστε το ινδικό λάσι: βάζετε σε μπλέντερ απλό αγελαδινό γιαούρτι, κρύο νερό, λίγες σταγόνες λεμονιού και 1-2 κουταλάκια ζάχαρη ή άλλο γλυκαντικό, π.χ. στέβια, και τα χτυπάτε μέχρι να σχηματιστεί αφρός.

Smoothies

Ποιος δεν λαχταρά ένα ποτήρι δροσιστικό, γευστικό και πάνω απ’ όλα υγιεινό χυμό-smoothie; Εφόσον προσέξετε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε και την ποσότητα που θα καταναλώσετε, μπορείτε άφοβα να το βάλετε στην διατροφή σας ακόμα και αν κάνετε δίαιτα.

Ποια ροφήματα βοηθούν τη δίαιτά μας και ποια μας φορτώνουν περιττά κιλά;

Προτιμήστε γάλα ή/και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, φρούτα, όπως ανάμεικτα berries που περιέχουν λίγες θερμίδες και σάκχαρα και δοκιμάστε να προσθέσετε περισσότερο πράσινο, όπως σπανάκι, το οποίο είναι πολύ θρεπτικό και με ελάχιστες θερμίδες.

Το υγιεινό Milkshake

Ποιος είπε ότι απαγορεύονται στη δίαιτα; Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα μπλέντερ και πολύ φαντασία!

Ποια ροφήματα βοηθούν τη δίαιτά μας και ποια μας φορτώνουν περιττά κιλά;

Επιλέξτε γάλα ή γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, προσθέστε το αγαπημένο σας φρούτο (π.χ. μπανάνα), λίγο μέλι ή σιρόπι αγαύης για επιπλέον γεύση (αντί για ζάχαρη), κανέλα ή κακάο σε σκόνη και το milkshake σας είναι έτοιμο.

Μπύρα και κρασί

Αυτά τα δύο ποτά έχουν το χαμηλότερο αριθμό θερμίδων μεταξύ των αλκοολούχων ποτών. Οι μπύρες που είναι ελαφριές έχουν συνήθως  λίγες  θερμίδες, 100 θερμίδες ανά  μπουκάλι (360 ml). Η κανονική μπύρα περιέχει περίπου 140 με 200 θερμίδες ανά μπουκάλι.

Το κόκκινο και λευκό κρασί είναι επίσης, σχετικά χαμηλά σε θερμίδες, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί (150 ml) δίνει 83 θερμίδες και ένα ποτήρι λευκό ξηρό, 82 θερμίδες. Ο επιδόρπιος οίνος περιέχει περίπου 165 θερμίδες ανά ποτήρι, γι αυτό καλύτερα να επιλέγετε ξηρές ποικιλίες για λιγότερες θερμίδες.

Ροφήματα που πρέπει να αποφεύγετε:Αναψυκτικά

Κάθε ποτήρι (240ml) έχει 100 – 150kcal, αλλά αυτό που επιβαρύνει περισσότερο είναι ότι αυτές οι θερμίδες προέρχονται αποκλειστικά από ζάχαρη.

Συγκεκριμένα 1 κουτάκι αναψυκτικού μπορεί να περιέχει μέχρι και 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.Έτσι σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να επιλέγουμε τη light εκδοχή τους ή να περιοριζόμαστε ακόμα καλύτερα σε ανθρακούχο νερό.

Ενεργειακά ποτά

Τα ενεργειακά ποτά μπορούν να είναι πραγματικά ωφέλιμα για έναν αθλητή και για κάποιον που συμμετέχει σε συχνές και έντονες προπονήσεις. Ωστόσο είναι απολύτως περιττά για τον μέσο άνθρωπο.

Τα ποτά αυτά είναι συχνά εμπλουτισμένα με ζάχαρη με αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη θερμίδων. Επιπλέον, ένα τέτοιο ενεργειακό ποτό μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και αύξηση του βάρους.

Πηγή: mama365.gr