Χριστουγεννιάτικες αγορές: 5 τιπς για να εξοικονομήσετε χρήματα ψωνίζοντας δώρα

Χριστουγεννιάτικες αγορές: 5 τιπς για να εξοικονομήσετε χρήματα ψωνίζοντας δώρα

Είναι γεγονός ότι την περίοδο των Χριστουγέννων, οι άνθρωποι τείνουν να ξοδεύουν αλόγιστα χρήματα, κυρίως για να αγοράσουν δώρα.

Είναι οι μέρες που μας πιάνει μια καταναλωτική μανία, καθώς η συγκεκριμένη γιορτή έχει εξελιχθεί, στην πλέον εμπορευματοποιημένη. Ο εορτασμός των Χριστουγέννων περιλαμβάνει οικογενειακά τραπέζια, αγορές, και φυσικά ανταλλαγή δώρων.

Δίνοντας δώρα στα αγαπημένα μας πρόσωπα, τους δείχνουμε την ευγνωμοσύνη, την εκτίμηση και τη συμπάθειά μας. Η αγορά δώρων, όμως, δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, καθώς θέλοντας να εντυπωσιάσουμε τους άλλους, αγοράζουμε ακριβά δώρα, με αποτέλεσμα να αδειάζουν οι τσέπες μας!

Υπάρχουν όμως τρόποι για να το αποφύγετε αυτό. Αρχικά, είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να σχεδιάσετε προσεκτικά τα χριστουγεννιάτικα δώρα που θα αγοράσετε. Αρκεί να ακολουθήσετε πέντε βασικές συμβουλές μας για να αποφύγετε να μείνετε ταπί και… ψύχραιμοι κατά τη διάρκεια των διακοπών!

Δείτε τους 5 τρόπους για να γλιτώσετε χρήματα κατά την αγορά των δώρων:

1. Βάλτε από την αρχή ένα όριο στο budget και μείνετε σε αυτό
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να εξοικονομήσετε χρήματα για τα δώρα των Χριστουγέννων είναι να μείνετε στο όριο που έχετε θέσει εξ αρχής. Μπορείτε να βγάζετε ένα ποσό κάθε μήνα, λίγους μήνες πριν έρθουν οι γιορτές και να το βάζετε στην άκρη. Καλό είναι επίσης, να έχετε σκεφτεί περίπου πόσα χρήματα θέλετε να ξοδέψετε για κάθε δώρο, για να κάνετε έναν σωστό υπολογισμό. Όλο αυτό μπορεί να μη φαίνεται και πολύ διασκεδαστικό, αλλά δείτε το ως μια δημιουργική πρόκληση.

2. Σχεδιάστε τη λίστα των δώρων σας εκ των προτέρων
Ένα άλλο πολύ σημαντικό βήμα για να εξοικονομήσετε χρήματα την περίοδο των Χριστουγέννων, είναι, να αρχίσετε να ψάχνετε για αυτά, αρκετά νωρίτερα από τις Γιορτές, οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, όπως για παράδειγμα στις εκπτώσεις. Αν ξεκινήσετε να ψωνίζετε νωρίς, κάντε μια λίστα με το τι έχετε αγοράσει σε ποιον και τι άλλα χρειάζεται να αγοράσετε, για να μην μπερδευτείτε. Επίσης, μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας και online, όπου συχνά υπάρχουν πολύ καλές προσφορές για διάφορα είδη.

3. Αγοράστε ένα ή δύο επιπλέον δώρα
Κατά τη διάρκεια των διακοπών, είναι σύνηθες να σας καλούν τελευταία στιγμή σε κάποιο πάρτι ή σε κάποια συγκέντρωση φίλων. Και φυσικά, δεν μπορείτε να πάτε με τα χέρια άδεια! Γι’ αυτό, μια καλή ιδέα είναι να προετοιμαστείτε από πριν, αγοράζοντας ένα-δυο έξτρα δωράκια, όπως ένα μπουκάλι κρασί ή ένα όμορφο διακοσμητικό, που δεν πάνε ποτέ χαμένα.

Χρήσιμο tip: Αγοράστε κάτι που θα σας αρέσει και εσάς και δε θα σας πειράζει αν τελικά δε χρειαστεί να το δώσετε και μείνει στα χέρια σας.

4. Ενθαρρύνετε τις ανταλλαγές δώρων
Ένας άλλος τρόπος για να γλιτώσετε χρήματα κατά τις αγορές σας, είναι να προτείνετε στους αγαπημένους σας να ανταλλάξετε δώρα. Και για να μην υπάρχουν γκρίνιες πώς θα γίνει αυτό, μια καλή ιδέα είναι η κλήρωση. Με αυτόν τον τρόπο, ο καθένας ξοδεύει χρήματα μόνο για ένα άτομο. Μάλιστα, έτσι δίνεται η ευκαιρία στους ανθρώπους να αγοράσουν ένα καλύτερο δώρο για ένα άτομο, αντί για αρκετά δώρα με λιγότερο νόημα. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει στη δουλειά σας, αλλά και σε οικογένειες με πολλά μέλη. Σε κάθε περίπτωση, είτε μας αρέσει το δώρο που μας έκαναν είτε όχι, πρέπει να είμαστε ευγενικοί.

5. Δώστε ένα Χριστουγεννιάτικο δώρο σε κάποιον που το έχει ανάγκη
Εκμεταλλευτείτε αυτή την περίοδο για να προσφέρετε δώρα σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Αυτό το ένα δώρο, μπορεί να κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά στην εμπειρία των αγορών σας.

Υπάρχουν πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις, που βοηθούν όσους έχουν ανάγκη, από τις οποίες μπορείτε να διαλέξετε πού θα δώσετε το δώρο σας. Μπορείτε να αγοράσετε αυτό το δώρο ενώ είστε έξω για ψώνια και να το αφήσετε αμέσως στην οργάνωση που θέλετε, ή μπορείτε να οργανώσετε μια μικρή «εξόρμηση» με την οικογένειά σας, για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να δώσετε δώρα σε όσους έχουν ανάγκη, αντί να ανταλλάξετε δώρα με την οικογένεια και τους φίλους σας. Το να αφιερώσετε χρόνο για να βοηθήσετε κάποιον άλλο, θα σας βάλει στο πνεύμα των ημερών. Την ίδια στιγμή, κάνοντας αυτό το καλό, θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα, αποφεύγοντας δηλαδή να αγοράζατε δώρα για κάθε ένα μέλος της οικογένειάς σας.

Πηγή: iefimerida.gr