Οι Πανελλαδικές είναι η αρχή, όχι το τέλος

Οι Πανελλαδικές είναι η αρχή, όχι το τέλος

Οι μαθητές έχουν ήδη ριχτεί στη μάχη των Πανελλαδικών και η αγωνία τους έχει χτυπήσει κόκκινο. Και αυτό γιατί στη συνείδηση τους οι εξετάσεις είναι το τέλος.

Αν αποτύχουν θα απογοητεύσουν την οικογένεια, τους φίλους και τον ίδιο τους τον εαυτό. Δυστυχώς αυτή τη λανθασμένη και άρρωστη νοοτροπία περνάει με τον τρόπο του το εκπαιδευτικό σύστημα στους μαθητές. Αντί να βλέπουν τις Πανελλαδικές ως την αρχή του ταξιδιού για μια νέα ζωή τη βλέπουν ως το φινάλε.

Και εδώ πρέπει να παίξει πρωταρχικό ρόλο η οικογένεια. Είναι επιτακτική ανάγκη ο γονιός να μη βλέπει το παιδί ως μικρογραφία του.

Να καταλάβει ότι τα παιδιά έχουν δικά τους όνειρα, δικές τους ανάγκες και ότι δεν πρέπει να μεταφέρουν τα δικά τους θέλω και τις αγωνίες φορτώνοντάς τα με άγχος.

Κάποια από τα πιο σημαντικά μυαλά της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου, απέτυχαν στις εξετάσεις. Ε, και; Στη ζωή τίποτα δεν τελειώνει, αν δεν το τελειώσεις εσύ μέσα σου. Και οι Πανελλαδικές είναι για τους νέους ένας σταθμός. Ένας σταθμός που μετά από λίγα χρόνια θα τον θυμούνται και θα γελάνε. Γιατί τότε θα ξέρουν…