Το τραγικό τέλος ενός κοριτσιού που έμεινε μόνο του επειδή είχε περίοδο

Το τραγικό τέλος ενός κοριτσιού που έμεινε μόνο του επειδή είχε περίοδο

Τραγική αποδείχτηκε η επιλογή να απομακρυνθεί το κορίτσι εν μέσω κυκλώνα

Ο κυκλώνας Gaja που «σφυροκόπησε» την παραθαλάσσια Πολιτεία Ταμίλ Ναντού στην Ινδία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 46 ανθρώπους έως τώρα. Στα θύματα περιλαμβάνεται και μια 14χρονη η οποία κοιμόταν χώρια από την υπόλοιπη οικογένειά της λόγω του ότι είχε έμμηνο ρύση.

Στις 16 Νοεμβρίου, όταν ο κυκλώνας έφτασε στην ξηρά, η S Vijayalakshmi βρισκόταν στην καλύβα δίπλα στο σπίτι της οικογένειας.

Τα μέλη της υπόλοιπης οικογένειας που βρίσκονταν στο σπίτι την ώρα του κυκλώνα, έζησαν, αλλά δεν μπόρεσαν να απεγκλωβίσουν την άτυχη κοπέλα που παγιδεύτηκε στην καλύβα λόγω της πτώσης ενός κοκοφοίνικα.

Όπως είπε η γιαγιά της S Visalakshi στο BBC Tamil, οι γονείς της γνώριζαν ότι η θύελλα πλησίαζε αλλά δεν μπορούσαν να την πάνε πουθενά αλλού καθώς ζουν σε ένα φοινικόδασος, μακριά από το υπόλοιπο χωριό Anaikudi.

«Τους είπα να την μεταφέρουν σε άλλο μέρος, αλλά μέσα σε λίγες ώρες ο κυκλώνας “χτύπησε” και δεν μπορούσαμε να πάμε πουθενά», είπε.

«Είμαστε συντετριμμένοι», ανέφερε η ανταποκρίτρια του BBC Tamil, Pramila Krishnan. «Όταν είδαμε το δέντρο, χάσαμε κάθε ελπίδα. Περιμέναμε τους χωρικούς να μας βοηθήσουν να μεταφέρουμε το δέντρο και να την απεγκλωβίσουμε από την καλύβα». Το κορίτσι μεταφέρθηκε στο τοπικό νοσοκομείο όπου απλά επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του.

Η έμμηνος ρύση αποτελεί ταμπού σε πολλές περιοχές της αγροτικής Ινδίας, καθώς πιστεύεται ότι οι γυναίκες είναι ακάθαρτες κατά τη διάρκεια των περιόδων τους. Για τον λόγο αυτό η πάγια τακτική που επικρατεί είναι να εκτοπίζονται από την οικογενειακή εστία.

Ένας τοπικός ακτιβιστής ονόματι Veerasena είπε στο BBC Tamil πως η τακτική της απομόνωσης των γυναικών όταν έχουν περίοδο είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το Newsweek, ένα στα πέντε κορίτσια εγκαταλείπουν το σχολείο στις αγροτικές περιοχές της Ινδίας μόλις ξεκινά η έμμηνος ρύση, ενώ το ένα τρίτο των κοριτσιών και των γυναικών στη χώρα πιστεύουν ότι οι μύθοι για την έμμηνο ρύση, σχετικά με την καθαριότητα και την αγνότητα, αποτελούν τη βασική αιτία για τις άδικες συμπεριφορές που υπόκεινται.

Πηγή: newsbeast.gr