Μουσταλευριά σαν της γιαγιάς!

Μουσταλευριά σαν της γιαγιάς!

Η μουσταλευριά είναι γλύκισμα φτιαγμένο από μούστο, το χυμό των σταφυλιών, και ζάχαρη ή από πετιμέζι μαζί με αλεύρι, συνηθισμένο στην Ελλάδα.

Υλικά:

  • Για κάθε 4 νεροπότηρα, ελαφρά συμπυκνωμένο μούστο
  • μισό νεροπότηρο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • καρύδια χοντροκομμένα
  • κανέλα σκόνη

Εκτέλεση

Βάζουμε το μούστο σε κατσαρόλα, αφού κρατήσουμε 2 νεροπότηρα για να διαλύσουμε το αλεύρι.

Διαλύουμε το αλεύρι στο μούστο που κρατήσαμε, φτιάχνοντας ένα χυλό. Το χυλό αυτό, τον αδειάζουμε στην κατσαρόλα, περνώντας τον μέσα από ένα σουρωτήρι, για να μην έχει καθόλου σβολάκια.

Μ᾿ ένα κουτάλι, ανακατεύουμε το χυλό στο σουρωτήρι, μέχρι ν᾿ αδειάσει τελείως.

Αν μας έχουν μείνει σβολάκια στο σουρωτήρι, πιάνουμε μούστο απ᾿ την κατσαρόλα και ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να περάσουμε όλο το χυλό.

Βάζουμε την κατσαρόλα στην κουζίνα, ανάβουμε το μάτι στο μισό και περιμένουμε να πήξει, σιγοβράζοντας, για 15΄- 20΄ περίπου, ανακατεύοντας συνεχώς, με ξύλινη κουτάλα.

Όταν πήξει και γίνει κρέμα, σερβίρουμε σε μπολ ή σε ξέβαθα πιάτα και πασπαλίζουμε με το χοντροκομμένο καρύδι και κανέλα σκόνη.

Τη σερβίρουμε κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου και τρώγεται μετά μανίας!

— Είναι σημαντικό να μην «πιάσει» η μουσταλευριά μας  στην κατσαρόλα  γιατί τότε θα σβολιάσει. Γι᾿ αυτό ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει.

— Μπορούμε να φτιάξουμε μουσταλευριά και με πετιμέζι, αραιώνοντάς το με νερό, σε αναλογία 1 ποτήρι μούστο, με 2 ποτήρια νερό.

— Είναι προτιμότερο το σερβίρισμα της μουσταλευριάς σε ρηχά πιάτα, παρά σε μπολ, γιατί έτσι κάθε κουταλιά που θα τρώμε, θα έχει περισσότερο καρύδι και κανέλλα.

— Η γιαγιά μου πασπάλιζε τα πιάτα με κανέλα και τριμμένο καρύδι πριν τα γεμίσει, για ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση.

Μουσταλευριά σαν της γιαγιάς!

Πηγή: faghta-giagias.blogspot.com

ΚΛΕΙΣΙΜΟ