Φιστικοβούτυρο: Θερμίδες και διατροφική αξία

Φιστικοβούτυρο: Θερμίδες και διατροφική αξία

Το φιστικοβούτυρο είναι μια εξαιρετικά θρεπτική και υγιεινή τροφή, ιδιαίτερα δημοφιλής τόσο για τη γεύση όσο και για την υφή της.

Η θρεπτική αξία του φιστικοβούτυρου είναι λίγο πολύ η ίδια με αυτή του φιστικιού, από το οποίο παράγεται, το οποίο συνηθίζουμε να το κατατάσσουμε στους ξηρούς καρπούς, ωστόσο ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών,
δηλαδή στα όσπρια.

Στην πιο αγνή του μορφή, παράγεται αποκλειστικά και μόνο από φιστίκια, συνήθως ψημένα, τα οποία αλέθονται μέχρι να ομογενοποιηθούν για να φτάσουν στη γνωστή μορφή που έχει το φιστικοβούτυρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις προστίθεται στο φιστικοβούτυρο ζάχαρη ή αλάτι.

Μακροθρεπτικά συστατικά
Το φιστικοβούτυρο είναι μια αρκετά ισορροπημένη πηγή ενέργειας. Από πλευράς μακροθρεπτικών συστατικών, μία μερίδα 100 γραμμαρίων παρέχει:

– Υδατάνθρακες: 20 γραμμάρια (το 13% των θερμίδων), εκ των οποίων 6 γρ. είναι φυτικές ίνες.

– Πρωτεΐνες: 25 γραμμάρια (το 15% των θερμίδων), ποσότητα αρκετά μεγαλύτερη από αυτή που παρέχουν οι περισσότερες φυτικές τροφές.

– Λιπαρά: 50 γραμμάρια (το 72% των θερμίδων).

Μία μερίδα φιστικοβούτυρο αποδίδει περίπου 580 θερμίδες.

Αν και το φιστικοβούτυρο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, δεν παρέχει μεγάλη ποσότητα ενός απαραίτητου αμινοξέος που ονομάζεται λυσίνη. Για μέγιστη αξιοποίηση των πρωτεϊνών του φιστικοβούτυρου συνιστάται ο συνδυασμός του με κάποια τροφή που παρέχει λυσίνη, όπως το κρέας ή το τυρί.

Τα λιπαρά του φιστικοβούτυρου είναι σε ποσοστό 50% πολυακόρεστα και σε ποσοστό 20% κορεσμένα. Το υπόλοιπο 30% είναι μονοακόρεστα λιπαρά, κυρίως λινολενικό οξύ (Ω-6).

Φιστικοβούτυρο: Θερμίδες και διατροφική αξία

Peanut Butter and peanuts show a classic allergen that affects children and adults

Βιταμίνες και μέταλλα
Το φιστικοβούτυρο είναι πλούσιο σε ευρύ φάσμα βιταμινών και μετάλλων. Μία μερίδα 100 γραμμαρίων παρέχει:

– Βιταμίνη Ε: 45% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΠ – RDA)

– Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη): 67% της ΣΗΠ

– Βιταμίνη Β6: 27% της ΣΗΠ

– Βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ): 18% της ΣΗΠ

– Μαγνήσιο: 39% της ΣΗΠ

– Χαλκός: 24% της ΣΗΠ

– Μαγγάνιο: 73% της ΣΗΠ

Το φιστικοβούτυρο παρέχει επίσης σε μικρές ποσότητες βιταμίνη Β5, σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

bigstock Swirls of creamy peanut butter 15025631

Άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά
Πέρα από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που αναφέρθηκαν παραπάνω, στο φιστικοβούτυρο υπάρχουν και άλλα σημαντικά βιολογικά ενεργά συστατικά με οφέλη για την υγεία. Ενδεικτικά, παρέχει αντιοξειδωτικές ουσίες όπως το p-κουμαρικό οξύ, το οποίο δρα προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο του στομάχου. Περιέχει επίσης μια μικρή ποσότητα ρεσβερατρόλης, μιας ουσίας που είναι γνωστή κυρίως για την προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Στο φιστικοβούτυρο βρίσκεται επίσης μια μικρή ποσότητα Q10 (συνένζυμο που εμπλέκεται στον μεταβολισμό) και βήτα-σιτοστερόλης (έχει αντικαρκινική δράση).

Ειδικές συστάσεις
Το φιστικοβούτυρο είναι μια ενεργειακά πυκνή τροφή, δηλαδή παρέχει αρκετές θερμίδες ανά μονάδα βάρους, και επίσης έχει αρκετά λιπαρά, επομένως συνιστάται να καταναλώνεται με μέτρο.

Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα του προϊόντος πριν το αγοράσετε, ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη, αλάτι ή υδρογονωμένα έλαια (trans λιπαρά).

Πηγή: onmed.gr