Σε ποια θέση (σχάρας) στο φούρνο πρέπει να ψήνεις κάθε φαγητό σου

Σε ποια θέση (σχάρας) στο φούρνο πρέπει να ψήνεις κάθε φαγητό σου

To σε ποια σχάρα πρέπει να μπει το ταψί είναι ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει πολλές και πολλούς. Και δικαίως.

Για όσους το να επιλέξουν σε ποια σχάρα θα βάλουν το ταψί μοιάζει με εξίσωση, ακολουθεί ένας απλός οδηγός που θα τους λύσει τα χέρια.

Πάνω σχάρα
Καταρχάς εντοπίστε που βρίσκονται οι αντιστάσεις στο φούρνο σας. Αν βρίσκονται στην οροφή του, τότε στην πάνω σχάρα μπορείτε να ψήνετε ψάρι, λαχανικά και οτιδήποτε θέλετε να ψηθεί γρήγορα.

Στην πάνω σχάρα το φαγητό γίνεται τραγανό, ωστόσο, γίνεται ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ και για αυτό δεν πρέπει να το αφήνουμε σχεδόν καθόλου από τα μάτια μας.

Αν πάλι οι αντιστάσεις βρίσκονται στο κάτω μέρος του φούρνου σας, τότε στο πάνω ράφι μπορείτε να ψήσετε μπισκοτάκια…

Μεσαία σχάρα
Στη μεσαία σχάρα υπάρχει πάντα ομοιόμορφη κατανομή θερμότητας και για αυτό είναι απλά ιδανική για τα πάντα, από τη γαλοπούλα, μέχρι τα μπισκότα και τα λαζάνια

Ωστόσο, αν θέλετε να μαγειρέψετε σε περισσότερα από ένα ταψιά ταυτόχρονα, προτιμήστε να βάλετε στο μεσαίο ράφι τα φαγητά εκείνα που κινδυνεύουν περισσότερο να καούν, όπως πίτες και γλυκά και επιδιώξτε να βάλετε στο πάνω ή στο κάτι ράφι πιο ανθεκτικά φαγητά όπως ένα σουφλέ. Στα μισά του χρόνου μαγειρέματος, πάντως φροντίστε να τσεκάρετε και να αλλάξετε θέση τόσο στο φαγητό που ψήνετε στην κάτω σχάρα, όσο και σε αυτό που ψήνετε στην πάνω σχάρα για να μην σας καούν.

Κάτω σχάρα
Καθώς η θερμότητα είναι πιο έντονη στο κάτω μέρος, η κάτω σχάρα θεωρείται ιδανική για πίτσες. Η έντονη θερμοκρασία θα λιώσει όμορφα το τυρί και θα κάνει τη ζύμη τραγανή…

Κόλπο: Αν θέλετε το τυρί στην πίτσα να λιώνει κυριολεκτικά, ένα λεπτό πριν τη βγάλετε αφήστε την στην επάνω σχάρα…

Πηγή: bovary.gr