Συνταγή: Χοιρινό κότσι μελωμένο με πατάτες!

Συνταγή: Χοιρινό κότσι μελωμένο με πατάτες!

Το μυστικό για ζουμερό και πεντανόστιμο κότσι είναι στο ψήσιμο! Για να μαλακώσει το κρέας, επειδή προέρχεται από τα πιο σκληρά σημεία του ζώου θέλει αργό, παρατεταμένο μαγείρεμα, γι΄αυτό καλό είναι να το ετοιμάζετε σε μέρες που έχετε αρκετό χρόνο.

Υλικά:
1 κότσι με πέτσα και κόκαλο (περίπου 2 κιλά)
2 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ μέλι
χυμό από 2 πορτοκάλια
λίγο ελαιόλαδο
μισή κούπα  κρασί λευκό
1 γλυκοπατάτα
15 baby πατάτες
φρέσκο θυμάρι
φρέσκια ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς
Πολτοποιείτε τα σκόρδα.
Ρευστοποιείτε το μέλι και το ανακατεύετε με τον χυμό πορτοκαλιού, τη ρίγανη, το θυμάρι, και τη μουστάρδα και τα πολτοποιημένα τα σκόρδα.
Σε μία γάστρα βάζετε το κότσι, αλατοπιπερώνετε και το λαδώνετε πολύ καλά.
Κάνουμε τρύπες στο κότσι, όχι στην πέτσα και ρίχνετε από το μείγμα με το μέλι.
Κρατάτε λίγο για τις πατάτες και  με το υπόλοιπο περιχύνετε το κότσι.
Τέλος, περιχύνετε με κρασί.
Κλείνετε το καπάκι και το βάζετε για ψήσιμο, ανάλογα με το χρόνο που έχετε είτε στους 180ºC, είτε στους 120ºC. Στην πρώτη περίπτωση (180ºC) θα χρειαστεί περίπου δύο με δυόμιση ώρες. Στην δεύτερη (120ºC) τέσσερις με πέντε ώρες.
Στο μεταξύ, καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε.
Αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε καλά με το μείγμα από το μέλι.
1,5 πριν να είναι έτοιμο το κότσι, τις προσθέτετε στην γάστρα.
Με μία κουτάλα περιχύνετε τις πατάτες με τα υγρά που υπάρχουν στην γάστρα από το κότσι.
Ψήνετε για περίπου 1-1,5 ώρα μετά στους 180ºC και είναι έτοιμο!

ΚΛΕΙΣΙΜΟ