Τηγανητές πατάτες χωρίς λάδι και χωρίς ενοχές!

Τηγανητές πατάτες χωρίς λάδι και χωρίς ενοχές!

Σε όσους από εμάς αρέσουν οι τηγανητές πατάτες αλλά προσέχουμε την κατανάλωση λιπαρών, αυτή είναι σίγουρα μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσουμε.

Πριν λίγα χρόνια είχε τύχει να διαβάσω για αυτή την πολύ υγιεινή εκδοχή της “τηγανιτής” πατάτας και για να είμαι ειλικρινής ήμουν επιφυλακτική σχετικά με την επιτυχία της συνταγής. Για αυτό άλλωστε πρώτη φορά έφτιαξα αυτές τις υγιεινές “τηγανητές” πατάτες φούρνου, με το δικό μου χαρμάνι μπαχαρικών και βοτάνων, πολύ αργότερα. Έκτοτε όμως δεν γυρίσαμε πίσω.

Το μυστικό για να γίνουν αφράτες και μαλακές εσωτερικά και να σχηματίσουν μια γευστική, χρυσαφένια κρούστα εξωτερικά είναι να τις κόβουμε ακριβώς στο ίδιο μέγεθος που έχουν οι κλασικές τηγανιτές πατάτες -ούτε μικρότερες ούτε μεγαλύτερες- και να τις πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά της αρεσκείας μας. Αυτές οι πατατούλες αν και δεν περιέχουν σταγόνα λάδι, ούτε απαιτούν να γίνει άνω κάτω η κουζίνα μας για να φτιαχτούν, είναι ισάξιες γευστικά με τις καλύτερες τηγανιτές πατάτες που μπορεί να φάει κανείς, χωρίς την βαριά μυρωδιά του τηγανιτού.

Υλικά
5 μέτριες πατάτες καθαρισμένες
1 κ.γ. αλάτι ψιλό
1 κ.γ. κρεμμύδι ξερό σε σκόνη
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
1 κ.γ. ρίγανη
πιπέρι

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 225 oC.
2. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ μαζί με όλα τα μπαχαρικά και το αλάτι. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας πολύ καλά μέχρι να καλυφθούν ομοιόμορφα από τα μπαχαρικά.

3. Στρώνουμε μια λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τοποθετούμε τις πατάτες την μια δίπλα στην άλλη, χωρίς να τις στριμώξουμε πολύ.
4. Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου ή ώσπου να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα. Τις απολαμβάνουμε ζεστές!

Σημείωση: Η καπνιστή πάπρικα μπορεί να αντικατασταθεί με την ίδια ποσότητα από μείγμα κάρυ σε σκόνη για ένα εξίσου γευστικό αλλά διαφορετικό αποτέλεσμα.

Πηγή: womantoc.gr