Παναρίσματα: Tα μυστικά της τραγανής κρούστας!

Παναρίσματα: Tα μυστικά της τραγανής κρούστας!

Όσα πρέπει να ξέρετε για να ετοιμάσετε τα καλύτερα παναρισμένα φαγητά στο σπίτι, από την επιλογή των υλικών μέχρι τη διαδικασία παναρίσματος, βήμα-βήμα.

Κροκέτες παντός φύσης, κοτόπουλο πανέ, σνίτσελ, μοτσαρέλα sticks και nuggets. Νομίζω πως κανένας μας δεν μπορεί να διαφωνήσει για το πόσο δημοφιλή και αγαπητά είναι τα παραπάνω είδη. Τα παιδιά τα λατρεύουν, άλλο τόσο και οι μεγάλοι. Ιδού λοιπόν η συνταγή του εθισμού στα παναρισμένα τρόφιμα.

Η ιδέα του παναρίσματος είναι εξαιρετικά απλή: διαλέγουμε ένα τρόφιμο, του προσθέτουμε μια εξωτερική επικάλυψη και τα μαγειρεύουμε μαζί για να επιτύχουμε ένα νέο γευστικό αποτέλεσμα. Ας δούμε λοιπόν ποια τρόφιμα μπορούμε να επιλέξουμε, τη διαδικασία και τα υλικά της επικάλυψης καθώς και τους κατάλληλους τρόπους μαγειρέματος.

Τα τρόφιμα που είναι κατάλληλα για πανάρισμα:
* Κρεατικά σχετικά άπαχα και κομμένα σε λεπτά κομμάτια
* Ψάρια φιλέτο όπως σφυρίδα, σολομός λαβράκι, γαύρος κ.λπ.
* Θαλασσινά καθαρισμένα όπως γαρίδες, μύδια, καλαμάρια
* Λαχανικά με σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία όπως κολοκύθια, μελιτζάνες, κ.λπ.

Είναι πολύ σημαντικό τα κομμάτια του τροφίμου που θα επιλέξουμε να είναι λεπτά, περίπου ένα δυο δάχτυλα πάχος. Κι αυτό γιατί, αν το τρόφιμο κοπεί σε χοντρά κομμάτια, είναι πολύ πιθανό να καεί η κρούστα του μέχρι να ψηθεί σωστά το εσωτερικό του. Επίσης, για τη σωστή απόλαυση ενός παναρισμένου τροφίμου θα πρέπει να διατηρείται η κατάλληλη αναλογία μεταξύ της τραγανής κρούστας και της σάρκας του. Αν η αναλογία της σάρκας είναι μεγαλύτερη απ’ αυτή που πρέπει, τότε θα χαθεί η αίσθηση της κρούστας (γι’ αυτό χρησιμοποιούμε χτυπημένο κρέας στα σνίτσελ).

Τα υλικά που απαιτούνται για το κλασικό πανάρισμα:

* Αλεύρι (δημιουργεί μια στρώση ώστε να διευκολύνει την προσκόλληση του αβγού)
* Αβγά χτυπημένα (δημιουργούν μια στρώση κολλώδους υγρασίας, που με τη σειρά της διευκολύνει την προσκόλληση της γαλέτας)
* Γαλέτα (συνήθως από τριμμένη φρυγανιά, που δημιουργεί την τραγανή κρούστα κατά το μαγείρεμα)

Η διαδικασία παναρίσματος:

Παναρίσματα: Tα μυστικά της τραγανής κρούστας!

1. Τοποθετούμε σε τρία σκεύη (κατά προτίμηση με τοιχώματα) και με την εξής σειρά, το αλεύρι, το χτυπημένο αβγό και τη γαλέτα. Μεταξύ του αβγού και της γαλέτας τοποθετούμε ένα άδειο σκεύος με μια σήτα χειρός (σουρωτήρι).
2. Αλατίζουμε ελαφρώς το αλεύρι και το αβγό (προαιρετικά).
3. Στεγνώνουμε το τρόφιμο πολύ καλά και το αλατίζουμε.

Παναρίσματα: Tα μυστικά της τραγανής κρούστας!

4. Το τοποθετούμε στο αλεύρι και το καλύπτουμε μ’ αυτό χρησιμοποιώντας μόνο το ένα χέρι.

Παναρίσματα: Tα μυστικά της τραγανής κρούστας!

5. Τοποθετούμε το τρόφιμο στη σήτα και τινάζουμε καλά.

Παναρίσματα: Tα μυστικά της τραγανής κρούστας!

6. Το τοποθετούμε στο αβγό, το καλύπτουμε καλά και το στραγγίζουμε χρησιμοποιώντας το άλλο χέρι.

Παναρίσματα: Tα μυστικά της τραγανής κρούστας!

7. Το τοποθετούμε στη γαλέτα, καλύπτουμε καλά με το πρώτο χέρι και το μεταφέρουμε σε
δίσκο.

8. Τοποθετούμε το τρόφιμο στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα γιατί κολλάει καλύτερα
(όχι όμως πολύ ώρα πριν).

Παναρίσματα: Tα μυστικά της τραγανής κρούστας!

9. Τηγανίζουμε ή ψήνουμε στο φούρνο το τρόφιμο ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλέξουμε ή που επιβάλλει η συνταγή.

Πηγή:olivemagazine.gr