7 συνταγές κόντρα στη σπατάλη του φαγητού!

7 συνταγές κόντρα στη σπατάλη του φαγητού!
Μαγειρεύετε. Αντί να πετάξετε τα περισσεύματα, αξιοποιήστε τα σε μια δεύτερη ή και σε μια τρίτη συνταγή. Οι φλούδες των λαχανικών μπορούν να γίνουν, εκτός από ζωμός, και ωραιότατα τραγανά τσιπς.

Το περίβλημα της παρμεζάνας να μπει στην κατσαρόλα και να νοστιμίσει τα ζυμαρικά σας. Ο ζωμός των ρεβιθιών να δώσει βάθος και γήινη νότα σε μια μους σοκολάτας. Τίποτα δεν πάει χαμένο.

Φτιάχνουμε φιογκάκια με πέστο μπρόκολου και χρησιμοποιούμε τα κοτσάνια που μένουν για ένα πρωτότυπο ορεκτικό

Τριβελάκια με πέστο μπρόκολου

Εύκολη / Χρόνος: 30 λεπτά

Υλικά για 4 άτομα

2 μέτρια μπρόκολα (τα μπουκετάκια)

5 αντζούγιες σε λάδι

1 ½ κ.σ. κάπαρη, ξαρμυρισμένη

3 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες

100 ml ελαιόλαδο

λίγη πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη, ή μπούκοβο

λίγο θυμάρι

500 γρ. τριβελάκια (φιογκάκια, ορεκιέτε ή κάποιο άλλο κοντό ζυμαρικό)

125 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, al dente, σύμφωνα με τον χρόνο που προτείνεται στη συσκευασία τους. Πέντε λεπτά πριν τα κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα μπουκετάκια από το ένα μπρόκολο. Βάζουμε σε μπλέντερ τις αντζούγιες, το σκόρδο, την κάπαρη, τα μπουκετάκια από το άλλο μπρόκολο, το τσίλι και χτυπάμε πολύ καλά. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο, μέχρι τα υλικά να αποκτήσουν λεία υφή.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα. Προσθέτουμε 200 ml νερό από την κατσαρόλα που βράσαμε τα ζυμαρικά μαζί με τη μισή παρμεζάνα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, σε χαμηλή φωτιά, για 2-3 λεπτά. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Ρίχνουμε την υπόλοιπη παρμεζάνα και το θυμάρι και ανακατεύουμε απαλά.

Ορεκτικό με κοτσάνια μπρόκολου, χούμους καρότου και φέτα

Εύκολη /Χρόνος: 40 λεπτά

Υλικά για 4 άτομα

κοτσάνια από 2 μπρόκολα, κομμένα σε ροδέλες 1 εκ.

1 κ.γ. σόγια σος

1 κ.σ. μέλι

λίγο τσίλι

80 γρ. φέτα, τριμμένη

ανάμεικτους σπόρους (κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο, λιναρόσπορο, μαυροκούκκι)

5 μέτρια καρότα

1 σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη

300 γρ. ρεβίθια, βρασμένα

2 κ.σ. ταχίνι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. κουρκουμά

½ κ.γ. κύμινο

χυμό από ½ λεμόνι

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με τη σόγια σος, το μέλι και το τσίλι. Ρίχνουμε στο μείγμα τα κοτσάνια του μπρόκολου και τα ανακατεύουμε για να καλυφθούν με αυτήν τη σάλτσα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 °C, για 12-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να παραμείνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε τα καρότα.

Τα ψήνουμε στον φούρνο, για 20 λεπτά, και στη συνέχεια τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με το ταχίνι, τα ρεβίθια, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και τον χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε, σταδιακά, το ελαιόλαδο. Απλώνουμε πάνω σε κάθε ροδέλα μπρόκολου λίγο χούμους, προσθέτουμε λίγη φέτα και πασπαλίζουμε με μερικούς σπόρους. Σερβίρεται ζεστό.

00181210_09234_eatme_rizoto_me_manitaria_kai_soupa_zymarikon.jpg
Αξιοποιούμε την κόρα της παρμεζάνας σε μια σούπα με ζυμαρικά

Ριζότο μανιταριών σε φωλιά παρμεζάνας 

Μέτρια / Χρόνος: 30 λεπτά

Υλικά για 2 άτομα

50 γρ. βούτυρο

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

400 ml ζωμό κότας ή λαχανικών

50 ml λευκό ξηρό κρασί

100 γρ. ρύζι arborio ή άλλο ρύζι κατάλληλο για ριζότο

500 γρ. διάφορα μανιτάρια (όχι πλευρώτους*), κομμένα σε φέτες

150 γρ. παρμεζάνα

120 γρ. τυρί κρέμα

αλάτι και πιπέρι

σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο

4-5 κλαράκια μυρώνια, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση:

Φτιάχνουμε μια πάστα, αναμειγνύοντας 100 γρ. από την παρμεζάνα και 40 ml από τον ζωμό. Την απλώνουμε σε πολύ λεπτή στρώση πάχους 2 χιλιοστών ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες, δίνοντάς της σχήμα οβάλ. Αφαιρούμε την επάνω λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 °C, για περίπου 4 λεπτά. Όσο είναι ακόμη χλιαρή, την τοποθετούμε λίγο έκκεντρα επάνω στον πάτο ενός ανεστραμμένου μπολ, έτσι ώστε κρυώνοντας να πάρει το κοίλο σχήμα του.

Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο με το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Μόλις αρχίσουν να γυαλίζουν, δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το σκόρδο, τα μανιτάρια και το ρύζι. Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί τελείως, ρίχνουμε ζωμό υπολογίζοντας την ποσότητα με μια κουτάλα σερβιρίσματος της σούπας και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί. Συνεχίζουμε αυτήν τη διαδικασία, μέχρι να σωθεί όλος ο ζωμός και να χυλώσει το ρύζι εξωτερικά, αλλά στο εσωτερικό του να κρατάει ακόμα, και η όλη παρασκευή να διατηρεί αρκετή υγρασία.

Απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί κρέμα και την παρμεζάνα, ελέγχουμε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι και ανακατεύουμε δυναμικά. Σερβίρουμε αμέσως στη φωλιά παρμεζάνας. Γαρνίρουμε με το σχοινόπρασο και τα μυρώνια.

Τip: Τα μανιτάρια πλευρώτους βγάζουν συνήθως πολύ νερό, που θα κατέστρεφε το ριζότο.

Σούπα με ζυμαρικά με ζωμό από κόρα παρμεζάνας 

Εύκολη / Χρόνος: 30 λεπτά

Υλικά για 6 άτομα

2 λίτρα νερό

700 γρ. κόρα (εξωτερικό περίβλημα/κρούστα) παρμεζάνας

2 κλωνάρια θυμάρι

1 μικρό κλωνάρι δεντρολίβανο

3 φύλλα φασκόμηλου

2 κ.σ. ελαιόλαδο

4 καρότα, κομμένα σε κυβάκια

1 φινόκιο, κομμένο σε κυβάκια

4 πατάτες, κομμένες σε κύβους

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

αλάτι και πιπέρι

200 γρ. ζυμαρικά για σούπα (πεπονάκι, αστράκι, κοραλλάκι, σουσαμάκι, κοφτό μακαρονάκι)

200 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, κομμένο σε κυβάκια

10 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, την κόρα της παρμεζάνας, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για μία ώρα. Σουρώνουμε και αφήνουμε τον ζωμό σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C και στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί. Βάζουμε το ψωμί στο ταψί, το ραντίζουμε με μια κουταλιά ελαιόλαδο και το ψήνουμε μέχρι να χρυσίσει, για περίπου 15 λεπτά.

Το ανακατεύουμε με τον ψιλοκομμένο βασιλικό και το αφήνουμε στην άκρη. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τα καρότα, το φινόκιο και τις πατάτες και τα σοτάρουμε για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 5 δευτερόλεπτα. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τον ζωμό της παρμεζάνας και βράζουμε για 6 λεπτά. Τέλος, ρίχνουμε τα ζυμαρικά και συνεχίζουμε το βράσιμο, για άλλα 8-10 λεπτά, φροντίζοντας να μείνουν al dente. Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολ, τρίβουμε λίγο μαύρο πιπέρι και βάζουμε τα κρουτόν από πάνω ή στο πλάι.

 

00181210_09245_eatme_kary_laxanikon_xortofagiki_mous_kai_tsips_apo_floudes.jpg
Από τα περισσεύματα ενός κάρι λαχανικών φτιάχνουμε τσιπς και… μους σοκολάτας

Κάρι λαχανικών με κουνουπίδι ψητό 

Εύκολη / Χρόνος: 45 λεπτά

Υλικά για 4 άτομα

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες

1 μελιτζάνα, κομμένη σε κύβους

1 κολοκύθι, κομμένο σε χοντρές ροδέλες

1 γλυκοπατάτα, κομμένη σε κύβους

2 καρότα, κομμένα σε χοντρές ροδέλες

1 κονσέρβα ρεβίθια, ξεπλυμένα και στραγγισμένα

1 κ.σ. γκάραμ μασάλα*

1 κ.σ. σκόνη κάρι

300 ml γάλα καρύδας

1 μικρό κουνουπίδι, χωρισμένο σε μπουκετάκια

2 κ.σ. σόγια σος

2 κ.σ. γούστερ σος (worcestershire sauce)

2 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για το σοτάρισμα

φρυγανιά τριμμένη

πάπρικα καπνιστή

πιπέρι καγιέν

αλάτι

Ως συνοδευτικό: 4 αραβικές πίτες, κομμένες σε τριγωνάκια και ψημένες

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη σόγια σος, τη γούστερ σος, το ελαιόλαδο, την πάπρικα, το πιπέρι και το αλάτι, προσθέτουμε τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού, τα αλείφουμε με αυτό το μείγμα και τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί. Πασπαλίζουμε με όσο τρίμμα φρυγανιάς χρειάζεται για να τα καλύψει και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 °C, για 30 λεπτά. Σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε μια φαρδιά ρηχή κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το γκάραμ μασάλα και το κάρι και σε 1 λεπτό βάζουμε τις πατάτες, τα καρότα, τις μελιτζάνες και τα ρεβίθια. Ρίχνουμε το γάλα καρύδας και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σκεπασμένα για 15 λεπτά. Προσθέτουμε και τα κολοκύθια και αφήνουμε άλλα 10 λεπτά στη φωτιά. Απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά, ρίχνουμε το κάρι σε μια πιατέλα, από πάνω τοποθετούμε τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού και γύρω-γύρω βάζουμε τις πιτούλες.

* Το γκάραμ μασάλα είναι ινδικό μείγμα μπαχαρικών με μαύρο και λευκό πιπέρι, κανέλα (ή κάσσια), γαρίφαλο, καρδάμωμο, κύμινο και δαφνόφυλλο – θα το βρείτε σε μπαχαράδικα και ενημερωμένα σούπερ μάρκετ.

Χορτοφαγική μους σοκολάτας με ζωμό ρεβιθιών

Εύκολη / Χρόνος: 10 λεπτά και 1 ώρα στο ψυγείο

Υλικά για 4 άτομα

1 φλιτζάνι ζωμό από βρασμένα ρεβίθια

1 φλιτζάνι σοκολάτα, σπασμένη σε κομμάτια

2 κ.σ. σιρόπι αγαύης ή σιρόπι ινδικής καρύδας

Εκτέλεση:

Στραγγίζουμε τον ζωμό των βρασμένων ρεβιθιών και τον χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα (aquafaba). Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και προσθέτουμε το σιρόπι αγαύης. Ανακατεύουμε, διπλώνοντας, με μια μαρίζ* τη λιωμένη σοκολάτα με τη μαρέγκα. Μοιράζουμε το μείγμα σε ποτήρια και τα αφήνουμε για μία ώρα στο ψυγείο.

Τσιπς από φλούδες λαχανικών 

Εύκολη /Χρόνος: Σε βαθύ τηγάνι 2 λεπτά/ στο φούρνο 20 λεπτά

Υλικά

φλούδες πατάτας, καρότου, γλυκοπατάτας, σελινόριζας, ρέβας

Εκτέλεση:

Πλένουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά τις φλούδες. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο, ρίχνουμε τις φλούδες και τις τηγανίζουμε μέχρι να γίνουν κριτσανιστές. Μπορούμε, αντί να τις τηγανίσουμε, να τις ψήσουμε στον φούρνο. Το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο αλλά θα μειώσουμε τα λιπαρά. Λαδώνουμε καλά τις φλούδες και τις αλατοπιπερώνουμε. Τις απλώνουμε σε ταψί και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 °C, μέχρι να τραγανίσουν.

Αν τις ψήσουμε σε θερμοκρασία 90 °C για περίπου 3 ώρες, μπορούμε να τις αφυδατώσουμε. Τρώγονται ως έχουν ή τις βάζουμε στο μπλέντερ και τις τρίβουμε σε σκόνη, που θα χρησιμοποιήσουμε για να αρτύσουμε διάφορα φαγητά.

*Μαρίζ: εύκαμπτη λεπτή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής

Πηγή: ethnos.gr

ΚΛΕΙΣΙΜΟ