Τελικά αυτοί οι συνεχείς πειραματισμοί με τις ζύμες δεν έχουν τελειωμό για κάποιους και κάποιες από μας. Όταν  κυκλοφορούν τόσο όμορφα σχέδια αρτοσκευασμάτων στο διαδίκτυο, θέλουμε να δοκιμάζουμε τις ζύμες μας σε νέες εφαρμογές. Μια εύκολη ζύμη γιαουρτιού είναι λοιπόν η σημερινή συνταγή αλλά και τα σχέδια για όμορφα και εύκολα ψωμάκια σε γλυκιές και αλμυρές παραλλαγές.

Ετούτη είναι μια εύκολη ζύμη που με μικρές παραλλαγές όπως θα δείτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί με γλυκιά ή αλμυρή γέμιση. Η σύστασή της είναι απλή και τα υλικά της απ’ αυτά που έχουμε πάντα στο σπίτι.

Υλικά:

75 ml (5 κουταλιές σούπας) ελαιόλαδο

200ml (1 κεσεδάκι) γιαούρτι

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 αυγό

1 κουταλιά σούπας ζάχαρη

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

420-450gr (λίγο πάνω από 3 κούπες) αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις

Για γλυκές εφαρμογές, επιπλέον:

100gr (1-2 λιγότερη από μισή κούπα) ζάχαρη

Ξύσμα λεμονιού

Προτάσεις για αλμυρή γέμιση:

Φέτα, ξινομυζήθρα, γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί που λιώνει, πάστα ελιάς, μαγειρεμένος κιμάς

Προτάσεις για γλυκιά γέμιση:

Μαρμελάδα, σοκολάτα, ταχίνι με ζάχαρη και κανέλα,  σταφίδες με ξηρούς καρπούς και φρούτα.

Παρατηρήσεις:

  • Ήδη έχουμε δοκιμάσει την ζύμη και με περίσσευμα από κιμά μακαρονιών στον οποίο πρόσθεσα λίγη τριμμένη φρυγανιά για να τραβήξει τα υγρά.
  • Αντί ξύσμα λεμονιού μπορούμε να βάλουμε τριμμένη κανέλα ή μαστίχα στην ζύμη για γλυκές εφαρμογές.
  • Με δεδομένο ότι η ποσότητα των υλικών αφορά 10-12 ψωμάκια ( ο αριθμός εξαρτάται από το σχέδιο: για τριανταφυλλάκια θα χωρίζουμε σε 12 κομμάτια τη ζύμη, για το άλλο σχέδιο σε 10 κομμάτια), θα χρειαστούμε 10-12 κουταλιές γέμιση της επιλογής μας.
  • Η κούπα μου είναι 250ml. H ζύμη πρέπει να γίνει κανονική προς μαλακή, να κολλά ελαφρά πριν από το ανέβασμά της στα χέρια. Στρώνει με το ζύμωμα στην αλευρωμένη επιφάνεια και δίνει πολύ αφράτα ψωμάκια.

Δείτε το αναλυτικό βίντεο με την συνταγή: