Συνταγή για «πατάτας μπράβας» -Ισπανικό τάπας σε χρόνο μηδέν

Συνταγή για «πατάτας μπράβας» -Ισπανικό τάπας σε χρόνο μηδέν

Ενα συνοδευτικό για μπίρα στο μπαλκόνι με σφραγίδα ισπανική. Μια απλή συνταγή που θα την απολαύσετε με δροσερή σος γιαούρτι.

Ισπανικό πιάτο που σερβίρεται συχνά στα γνωστά taps μπαρ και τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από καυτερή σος τομάτας. Είναι πιο τυπικό «μεζεδάκι» σε εστιατόρια της Μαδρίτης. Αν και δεν υπάρχει βεβαιωμένη ημερομηνία για τα… γενέθλια του διάσημου πιάτου, λέγεται πως οι Ισπανοί το απολαμβάνουν από το 1542 μ.Χ. παρακαλώ όταν και η αυτοκρατορία κατέκτησε τη Νέα Γη.

Εμείς εδώ την προτείνουμε με μια ελληνική παραλλαγή, σε ό, τι αφορά την σος που συνοδεύουμε το πιάτο. Ενα δροσερό μείγμα γιαουρτιού, με λεμόνι και δυόσμο.

Υλικά
4-5 μεγάλες πατάτες
Ελαιόλαδο
Πάπρικα
Αλάτι και πιπέρι
1 σκελίδα σκόρδο
Για τη σος: 1 γιαούρτι
4-5 φυλλαράκια δυόσμο
2-3 κ.σ. χυμό λεμόνι
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις πατάτες και κόβουμε σε φέτες. Προσπαθούμε τα κομμάτια να είναι ομοιόμορφα μεταξύ τους.
Βάζουμε τις πατάτες σε μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει και αφήνουμε να μαλακώσουν, χωρίς όμως να διαλύονται αν τις τρυπήσουμε με ένα πιρούνι.
Ταυτόχρονα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μπόλικο λάδι να κάψει. Ρίχνουμε στο λάδι το σκόρδο να αρωματιστεί και αφαιρούμε πριιν καεί.
Σουρώνουμε τις πατάτες και πασπαλίζουμε με την πάπρικα, ανακινώντας καλά. Βάζουμε τις πατάτες στο τηγάνι να πάρουν μια ωραία, τραγανή κρούστα εξωτερικά. Τις γυρίζουμε προσεκτικά για να μην διαλυθούν στο τηγάνι.
Σερβίρουμε με την σος γιαουρτιού. Ψιλοκόβουμε τον δυόσμο και ανακατεύουμε μέσα στο γιαούρτι, με το λεμόνι και το λάδι. Αλατοπιπερώνουμε

Πηγή: iefimerida.gr