Υλικά Συνταγής

4 φλ. χοντροκομμένη καρυδόψιχα
2 φλ. φρυγανιά
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. γαρίφαλο
1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
2 κ.γλ. κανέλα
200 γραμ. βούτυρο γάλακτος
1 φλ. ζάχαρη
1 πορτοκάλι (ξύσμα)
½ φλ. κονιάκ
7 αυγά χωρισμένα

Για το σιρόπι

2½ φλ. ζάχαρη
2½ φλ. νερό
1 βανίλια
1 κ.σ χυμός λεμόνι
1/3 φλ. κονιάκ

Εκτέλεση

  • Σε μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά γι’ αυτή την παραδοσιακή καρυδόπιτα με φρυγανιά – καρύδι, φρυγανιά, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, μπέικιν πάουντερ, και ανακατεύουμε.
  • Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ για 6´-7´μέχρι να γίνει σαν κρέμα και έναν έναν προσθέτουμε τους κρόκους. Ρίχνουμε το ξύσμα και το κονιάκ.
  • Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε καλά μ’ ένα κουτάλι. Χτυπάμε τ’ ασπράδια με το αλάτι μέχρι να σχηματίσουν απαλές κορυφές. Ρίχνουμε 3 κ.σ. χτυπημένο ασπράδι στο μείγμα κι ανακατεύουμε ν’ αραιώσει. Τέλος, προσθέτουμε τα υπόλοιπα χτυπημένα ασπράδια και απαλά διπλώνουμε το μείγμα με σπάτουλα.
  • Βουτυρώνουμε τετράγωνο πυρίμαχο σκεύος ή στρογγυλό ταψάκι 28 ή 30 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC σε αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 35΄.
  • Αφήνουμε να κρυώσει καλά η καρυδόπιτα.
  • Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 3΄. Χαράζουμε σε κομμάτια την καρυδόπιτα και περιχύνουμε το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι.
  • Προσοχή: Σιροπιάζουμε σιγά σιγά, όχι όλο το σιρόπι μαζί.
  • Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.