Υλικά:
800 γρ. αποξηραμένα φρούτα (της αρεσκείας σας)
410 γρ. φρούτα ανάμεικτα ( πωλούνται σε βαζάκια)
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κούπα (125 ml) χυμό πορτοκαλιού
1/3 φλιτζανιού (80 ml) κονιάκ
250 γρ.λιωμένο βούτυο
1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 1/2 κ.γ. ανάμεικτα μπαχαρικά
4 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
1 φλιτζάνι (160 γρ) αμύγδαλα καβουρδισμένα
2 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο  ή της αρεσκείας σας

Εκτέλεση:

-Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150 ° C. Λαδώνετε με λιωμένο βούτυρο ένα βαθύ ταψί ( βάθος 22 εκατ.) και τοποθετείτε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος το οποίο πρέπει να προεξέχει.Σε μια μεγάλη κατσαρόλα αναμειγνύετε τα αποξηραμένα φρούτα, τα ανάμεικτα φρούτα, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύετε σε μέτρια χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα για 30 λεπτά να κρυώσει. Προσθέστε το κονιάκ και ανακατεύετε.

-Στη συνέχεια  προσθέστε το βούτυρο και τη ζάχαρη ανακατεύετε και συνεχίζετε με το αλεύρι (και τους δύο τύπους) και τα μπαχαρικά. Προσθέστε τα αυγά και ανακατέψτε καλά. Απλώστε το μείγμα στο ταψί και πιέστε με μία σπάτουλα την επιφάνεια για να γίνει ομοιόμορφη. Διακοσμήστε το κέικ με τα αμύγδαλα και βάλτε το στο φούρνο.

-Ψήνετε  για 3 ώρες και 15 λεπτά ( διαφέρει η ώρα από φούρνο σε φούρνο) καλύπτοντας το κέικ με αλουμινόχαρτο. Όταν είναι έτοιμο και ζεστό απλώνετε τη μαρμελάδα βερίκοκο στην επιφάνεια του κέικ. Το τυλίγετε με αλουμινόχαρτο, βάζετε μία πετσέτα από πάνω και το αφήνετε μερικές ώρες.

Το σερβίρετε στο γιορτινό τραπέζι σε μία μεγάλη χριστουγεννιάτικη πιατέλα.

Πηγή: xrysessyntages.gr