Σπιτικό και θρεπτικό κέικ με βρώμη και αποξηραμένα φρούτα

Σπιτικό και θρεπτικό κέικ με βρώμη και αποξηραμένα φρούτα

Ο σεφ Λάμπρος Βακιάρος εμφανίστηκε στην εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου» με την Κατερίνα Καραβάτου και τον Κρατερό Κατσούλη και ετοίμασε ένα σπιτικό και θρεπτικό κέικ με βρώμη και αποξηραμένα φρούτα.

Υλικά:

– 300 γρ. βρώμη

– 200 γρ. καστανή ζάχαρη

– 20 γρ. baking powder

– 5 γρ. Sweet Twist ή Κανέλα

– 50 γρ. σύκα αποξηραμένα (ψιλοκομμένα)

– 50 γρ. Cranberries

– 50 γρ. μαύρες σταφίδες

– 50 γρ. καρύδια (σπασμένα)

– 1 πρέζα αλάτι

– 150 γρ. γάλα

– 3 αυγά + 2 ασπράδια

– 15 γρ. γιαούρτι

– 60 γρ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Χτυπάμε στο μούλτι τη βρώμη μέχρι να γίνει αλεύρι πάρα πολύ καλά. Στη συνέχεια, χτυπάμε και την καστανή ζάχαρη, μέχρι να γίνει σχεδόν σκόνη.

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε καλά το αλεύρι βρώμης, την αλεσμένη καστανή ζάχαρη, το μπέκιν πάουντερ ,την κανέλα, τα αποξηραμένα σύκα, τα μισά cranberries, τις μισές σταφίδες, τα καρύδια και το αλάτι .

Στο μούλτι, προσθέτουμε το γάλα και τα υπόλοιπα cranberires και τις υπόλοιπες σταφίδες και πολτοποιούμε, έως ότου το γάλα αρχίσει να αλλάζει ελαφρώς χρώμα για 20’’- 30’’.

Στη συνέχεια, σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε καλά το γάλα από το μούλτι, όλα τα αυγά, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο.

Ρίχνουμε σταδιακά το υγρό μείγμα στο στερεό, ανακατεύοντας καλά με έναν αυγοδάρτη ή μια πλαστική σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.

Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 15-20 λεπτά, έτσι ώστε να απορροφήσει τα υγρά η βρώμη και να γίνει πιο παχύρευστο.

Αλείφουμε μια παραλληλόγραμμη φόρμα με ελαιόλαδο και την αλευρώνουμε. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Αν το μείγμα μας βγει πολύ σφιχτό προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα, πολύ λίγο τη φορά.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 40-45 λεπτά, ή μέχρι τη στιγμή που αν βάλουμε ένα μαχαίρι θα βγαίνει καθαρό. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.