Μία απλή, εύκολη, υγιεινή και νοστιμότατη συνταγή από τον Λάμπρο Βακιάρο.
Υλικά:
- 120 γρ. ταχίνι
- 150 γρ. ελαφρύ ελαιόλαδο
- 250 γρ. μέλι ή 200 γρ. καστανή ζάχαρη
- 150 γρ. ‘ψημένο’ ελληνικό καφέ (χωρίς το κατακάθι)
- 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 4 γρ. baking powder
- 4 γρ. μαγειρική σόδα
- 3 γρ. κύμινο
- 1 πρέζα αλάτι
- 50 γρ. τριμμένα καρύδια
- 150 γρ. σταφίδες ξανθές
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.
- Σε ένα μούλτι προσθέτουμε το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το μέλι και τον ελληνικό καφέ και πολτοποιούμε πολύ καλά. (Προσέχουμε το μέλι να μην μας κολλήσει στο κάτω μέρος του μούλτι.)
- Σε ένα μεγάλο μπόλ κοσκινίζουμε (προεραιτικά) το αλεύρι, στη συνέχεια προσθέτουμε το baking powder, τη μαγειρική σόδα, το κύμινο, το αλάτι, τα τριμμένα καρύδια, τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά τα υγρά στα στερεά και με μια μαρίζ (πλαστική σπάτουλα ζαχαροπλαστικής) ενσωματώνουμε, έως ότου έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
- Αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα (αντί για βούτυρο βάζουμε ελαιόλαδο) και μεταφέρουμε το μείγμα. Αφήνουμε να ‘κάτσει’ για 10 λεπτά.
6.Με ένα κουτάλι απλώνουμε 1 κ.σ. ταχίνι και 1 κ.σ. μέλι στην επιφάνεια του κέικ και με το πίσω μέρος του κουταλιού ζωγραφίζουμε διαδοχικά ‘S’ απλώνοντας τα 2 αυτά υλικά. ( Αυτό γίνεται καθαρά για να έχει το κέικ μας ένα ομορφότερο οπτικό αποτέλεσμα.)
- Ψήνουμε για 55 λεπτά ή έως ότου, αν τρυπήσουμε με ένα μαχαίρι το κέντρο του κέικ, να μην υπάρχει ζύμη στο μαχαίρι.