Μία συνταγή που παρουσίασε στην εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου» ο Λάμπρος Βακιάρος.
Υλικά:
- 250 γρ. κριθαράκι μέτριο
- 1 κρεμμύδι μέτριο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 100 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
- 100 γρ. μανιτάρια λευκά
- 50 γρ. μανιτάρια πορτσίνι αποξηραμένα
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. κρασί λευκό ξηρό
- 500 γρ. ζωμό μανιταριών ή κοτόπουλο
- 20 γρ. μαϊντανό
- ξύσμα από ½ λεμόνι
- 80 γρ. τυρί
Εκτέλεση:
- Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα με πλατύ πάτο σε μέτρια φωτιά.
- Ζεσταίνουμε ένα λίτρο νερό και το βάζουμε σε ένα μπολ με τα αποξηραμένα μας πορτσίνι να κάνουμε ένα πολύ γρήγορο ζωμό μανιταριού, αφήνοντας το στην άκρη για 10 λεπτά.
- Ψιλοκόβουμε καλά το κρεμμύδι, το σκόρδο και κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα μανιτάρια εκτός από τα πορτσίνι.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια για 5 λεπτά μέχρι να αποβάλλουν όλα τα υγρά τους.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό.
- Βάζουμε το κριθαράκι τελευταίο και το σοτάρουμε για ακόμη 2 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε με μια κουτάλα, και το αφήνουμε να εξατμιστεί όλο και να στεγνώσει σχεδόν εντελώς η κατσαρόλα μας.
- Προσθέτουμε σε δόσεις τον ζωμό, ρίχνοντας την επόμενη δόση ζωμού όταν το κριθαράκι έχει απορροφήσει την προηγούμενη.
- Αφαιρούμε το κριθαρότο από τη φωτιά, ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον προσθέτουμε μέσα καθώς και το τυρί κρέμα. Ανακατεύουμε καλά με την κουτάλα.
- Αφήνουμε το κριθαρότο στην άκρη να κρυώσει για 2-3 λεπτά.
- Σερβίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.