Κριθαρότο με μανιτάρια και τυρί κρέμα

Κριθαρότο με μανιτάρια και τυρί κρέμα

Μία συνταγή που παρουσίασε στην εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου» ο Λάμπρος Βακιάρος.

Υλικά:

  • 250 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 100 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
  • 100 γρ. μανιτάρια λευκά
  • 50 γρ. μανιτάρια πορτσίνι αποξηραμένα
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κρασί λευκό ξηρό
  • 500 γρ. ζωμό μανιταριών ή κοτόπουλο
  • 20 γρ. μαϊντανό
  • ξύσμα από ½ λεμόνι
  • 80 γρ. τυρί

Εκτέλεση:

  • Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα με πλατύ πάτο σε μέτρια φωτιά.
  • Ζεσταίνουμε ένα λίτρο νερό και το βάζουμε σε ένα μπολ με τα αποξηραμένα μας πορτσίνι να κάνουμε ένα πολύ γρήγορο ζωμό μανιταριού, αφήνοντας το στην άκρη για 10 λεπτά.
  • Ψιλοκόβουμε καλά το κρεμμύδι, το σκόρδο και κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα μανιτάρια εκτός από τα πορτσίνι.
  • Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια για 5 λεπτά μέχρι να αποβάλλουν όλα τα υγρά τους.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό.
  • Βάζουμε το κριθαράκι τελευταίο και το σοτάρουμε για ακόμη 2 λεπτά.
  • Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε με μια κουτάλα, και το αφήνουμε να εξατμιστεί όλο και να στεγνώσει σχεδόν εντελώς η κατσαρόλα μας.
  • Προσθέτουμε σε δόσεις τον ζωμό, ρίχνοντας την επόμενη δόση ζωμού όταν το κριθαράκι έχει απορροφήσει την προηγούμενη.
  • Αφαιρούμε το κριθαρότο από τη φωτιά, ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον προσθέτουμε μέσα καθώς και το τυρί κρέμα. Ανακατεύουμε καλά με την κουτάλα.
  • Αφήνουμε το κριθαρότο στην άκρη να κρυώσει για 2-3 λεπτά.
  • Σερβίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.