Αντικαταστάσεις υλικών για νηστίσιμα γλυκά

Αντικαταστάσεις υλικών για νηστίσιμα γλυκά

Πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα αυγά, το γάλα και το βούτυρο σε ένα γλυκό; Τα περισσότερα αγαπημένα μας γλυκά φτιάχνονται με αυγά, βούτυρο και γάλα, με αποτέλεσμα, ειδικά σε περιόδους νηστείας, να πρέπει να τα αποχωριστούμε. Όχι πια! Αφενός, έχουμε μια απόλυτα ολοκληρωμένη συλλογή συνταγών για νηστίσιμα γλυκά. Αφετέρου, μπορείτε να φτιάξετε οποιαδήποτε συνταγή για γλυκό επιθυμείτε ακολουθώντας αυτόν τον οδηγό αντικατάστασης υλικών!

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι τα ζωικά λίπη σε μια συνταγή έχουν πολλούς και διαφορετικούς ρόλους. Δίνουν πλούσια γεύση, δένουν τα υλικά μεταξύ τους, φουσκώνουν, διογκώνονται και αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που χρησιμοποιούνται στις βασικές συνταγές ζαχαροπλαστικής. Με αυτές τις αντικαταστάσεις υλικών, θα φτιάξετε νόστιμα γλυκά, τα οποία όμως για να είναι 100% επιτυχημένα πρέπει να τα δοκιμάσετε τουλάχιστον 2-3 φορές ώστε να αποκτήσετε εμπειρία και να δείτε ποια υλικά προτιμάτε περισσότερο. Κάθε προσπάθεια θα δίνει ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα!

Βούτυρο: Το βούτυρο αντικαθίσταται με μαργαρίνη ή λάδι. Αν χρησιμοποιήσετε μαργαρίνη, η αναλογία είναι 1 προς 1. Αν χρησιμοποιήσετε λάδι (φυτικό όπως ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο ή και ελαιόλαδο), η αντικατάσταση είναι 1/4 φλιτζ. και 2 κ.σ. λάδι για κάθε φλιτζάνι βούτυρο.

Γάλα: Το γάλα αντικαθίσταται με γάλα σόγιας σε αναλογία 1 προς 1.

Ζαχαρούχο γάλα: To ζαχαρούχο γάλα αντικαθίσταται με κρέμα καρύδας σε αναλογία 1 προς 1.

Αυγά: Τα αυγά μπορούν να αντικατασταθούν με αρκετά υλικά στις συνταγές ζαχαροπλαστικής. 1 αυγό μπορεί να αντικατασταθεί με τα εξής υλικά:

1 μπανάνα ώριμη, λιωμένη

1 κ.σ. λιναρόσπορο + 4 κ.σ. νερό (πολτοποιημένα στο μούλτι)

2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ + 2 κ.σ. νερό + 1 κ.σ. ηλιέλαιο (αναμεμειγμένα)

2 κ.σ. κορν φλάουρ + 3 κ.σ. νερό (αναμεμειγμένα)

1 κ.γλ. μαγειρική σόδα +  κ.σ. λευκό ξίδι (αναμεμειγμένα)

Αν η συνταγή απαιτεί ασπράδια αυγού, κάθε ασπράδι αντικαθίσταται με 1 κ.σ. αγάρ αγάρ + 1 κ.σ. νερό. Χτυπάμε το μείγμα να κρεμώσει σαν σαντιγύ, βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει και ξαναχτυπάμε.

Κρέμα γάλακτος: Η κρέμα γάλακτος αντικαθίσταται με κρέμα καρύδας σε αναλογία 1 προς 1. Βάζουμε την κρέμα καρύδας στο ψυγείο για 24 ώρες. Ανοίγουμε την κονσέρβα και χρησιμοποιούμε την κρέμα που, από τον διαχωρισμό των υλικών, βρίσκεται στο πάνω μέρος της κονσέρβας.
Πηγή:eisaigynaika.gr

ΚΛΕΙΣΙΜΟ