Το ελληνικό γλυκό που αναδείχθηκε δεύτερο καλύτερο στον κόσμο!

Το ελληνικό γλυκό που αναδείχθηκε δεύτερο καλύτερο στον κόσμο!

Τρία ελληνικά στη δεκάδα

Το δεύτερο καλύτερο γλυκό στον κόσμο στην κατηγορία των pastries βρίσκονται τα αγαπημένα Τρίγωνα Πανοράματος, όπως αναδείχτηκαν μέσα από τον οδηγό γευσιγνωσίας Taste Atlas.

Το γλυκό από τη Θεσσαλονίκη ήρθε δεύτερο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του οδηγού, μετά την γλυκιά τάρτα Pastel de Belem της Πορτογαλίας.

«Τα τρίγωνα Πανοράματος είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό που προέρχεται από τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης. Αυτά τα τραγανά και βουτυρένια τριγωνικά (κωνοειδή) γλυκά από φύλλο είναι συνήθως εμποτισμένα με σιρόπι και γεμισμένα με πλούσια κρέμα. Η κρέμα παρασκευάζεται συνήθως με έναν συνδυασμό από κρόκους αυγών, αλεύρι, βούτυρο, γάλα, ζάχαρη, βανίλια και κρέμα γάλακτος.

Τα τρίγωνα από φύλλο ψήνονται μέχρι να ροδίσουν, βυθίζονται σε κρύο σιρόπι που αποτελείται από ζάχαρη και νερό και στη συνέχεια γεμίζονται με την κρύα κρέμα. Τα τρίγωνα συχνά γαρνίρονται με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς πριν από την κατανάλωσή τους», περιγράφει το Taste Atlas.

Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτή η διάκριση για τα ελληνικά προϊόντα από ζύμη καθώς δύο ακόμη κατατάσσονται πιο ψηλά και από το περίφημο γαλλικό κρουασάν.

Στην τέταρτη θέση κατατάσσεται η μπουγάτσα. Όπως περιγράφει, «η μπουγάτσα είναι μια παραδοσιακή, χωριάτικη ελληνική πίτα που αποτελείται από φύλλο ζαχαροπλαστικής με γέμιση σιμιγδαλένιας κρέμας, αν και υπάρχουν παραλλαγές με κιμά ή τυρί. Το όνομα του πιάτου είναι παράγωγο της οθωμανικής λέξης “πογάτσα”, που δηλώνει μια πίτα γεμάτη με τυρί. Η μπουγάτσα έχει καταγωγή από τη βυζαντινή περίοδο, όταν η Κωνσταντινούπολη ήταν ελληνική, και ξεκίνησε ως ζύμη που γεμιζόταν με πολλές γλυκές και αλμυρές γεμίσεις.

Με την πάροδο του χρόνου, η μπουγάτσα εξελίχθηκε ώστε να ενσωματώνει ένα αραιό ρολό, χειροποίητο φύλλο ζαχαροπλαστικής. Καθώς πολλοί Τούρκοι μετανάστες εγκαταστάθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα, η μπουγάτσα έγινε σπεσιαλιτέ των Σερρών και της Θεσσαλονίκης.

Στην έβδομη θέση της συγκεκριμένης λίστας συναντάμε τα πιταράκια της Μήλου.

Όσο για τα πιταράκια, είναι μια σπεσιαλιτέ της Μήλου, που αποτελείται από μικρά γλυκά σε σχήμα μισοφεγγαριού γεμισμένα με τυρί. Η ζύμη ζαχαροπλαστικής γίνεται συνήθως με αλεύρι, ελαιόλαδο, ξύδι ή χυμό λεμονιού, αλάτι και χλιαρό νερό, ενώ η γέμιση μπορεί να είναι τόσο απλή όσο θρυμματισμένο ντόπιο τυρί (όπως μανούρα) ανακατεμένο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Άλλες παραλλαγές της γέμισης τυριού περιλαμβάνουν ένα μείγμα από ντόπιο τυρί μυζήθρα, αυγά, δυόσμο και αλάτι ή έναν συνδυασμό από ψιλοκομμένα κόκκινα κρεμμύδια με ξηρό τυρί Melian. Υπάρχει επίσης μια γλυκιά εκδοχή της ζύμης που χρησιμοποιεί μια γέμιση από τυρί μυζήθρα, ζάχαρη, αυγά και κανέλα» αναφέρει το Taste Atlas.

Δείτε αναλυτικά τη λίστα εδώ

ΚΛΕΙΣΙΜΟ