Είστε έτοιμοι να μάθετε πόσα ξέρει η Google και το Facebook για εσάς;

Είστε έτοιμοι να μάθετε πόσα ξέρει η Google και το Facebook για εσάς;

Αν δεν θέλετε να… φρικάρετε καλύτερα σταματήστε την ανάγνωση εδώ. Αν, ωστόσο, είστε περίεργοι πόσα πολλά γνωρίζει για τη ζωή σας, τα μέρη που πηγαίνετε και τα γούστα σας η… Google και το Facebook, και μάλιστα με την… άδειά σας χωρίς να το γνωρίζετε, απλά προσπαθήστε να συνεχίσετε να διαβάζετε με ψυχραιμία.

Η Google γνωρίζει πού βρίσκεστε ανά πάσα στιγμή αν έχετε ενεργοποιημένη την τοποθεσία σας στη συσκευή σας. Και όχι μόνο ξέρει αλλά αποθηκεύει και το ιστορικό σας.

Ξέρει το ιστορικό των αναζητήσεών σας στο internet ακόμα και αν το έχετε διαγράψει από το κινητό. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να έχει αποθηκευθεί από άλλες συσκευές.

Έχει δημιουργήσει ένα προφίλ – πελάτη ώστε να σας παρουσιάζει τις κατάλληλες διαφημίσεις ανάλογα με την ηλικία, τα χόμπι, τα γούστα σας.

Γνωρίζει όλες τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε.

Διατηρεί όλο το ιστορικό των αναζητήσεων στο YouTube, επομένως γνωρίζει αν περιμένετε παιδί, τις πολιτικές απόψεις, αν έχετε κάποιο πρόβλημα, σε ποια θρησκεία πιστεύετε, αν πάσχετε από κατάθλιψη και ό,τι μπορείτε να φανταστείτε ανάλογα με τις αναζητήσεις σας.

Τα δεδομένα που διατηρεί είναι τόσα πολλά που μπορούν να γεμίσουν εκατομμύρια σελίδες word. Όπως περιγράφει ο web developer, Dylan Curran, στον Guardian τα δικά του αρχεία που ζήτησε να «κατεβάσει» είχαν μέγεθος 5.5GB, που «μεταφράζονται» σε 3 εκατομμύρια σελίδες word.

Τι περιλαμβάνουν αυτά τα αρχεία; Επαφές, emails, bookmarks, βίντεο από το YouTube, φωτογραφίες που έχετε βγάλει με το κινητό, προϊόντα που έχετε αγοράσει μέσω Google, στοιχεία από το ημερολόγιο του κινητού, η μουσική που ακούτε, τα site που έχετε δημιουργήσει, τις σελίδες που έχετε μοιραστεί και η λίστα δεν έχει… τελειωμό.

Και η σειρά του facebook

Από την πλευρά του το Facebook δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να κατεβάσουν τις πληροφορίες που διατηρεί για αυτούς. Το αρχείο που διατηρούσε για τον Curran είχε μέγεθος 600MB, δηλαδή 400.000 σελίδες word. Αυτά τα αρχεία περιλαμβάνουν κάθε μήνυμα και κάθε αρχείο που έχετε στείλει αλλά και όλες τις επαφές του. 

Το Facebook αποθηκεύει τα πάντα, από το τι σας αρέσει μέχρι για το τι συζητάτε εσείς και οι φίλοι σας, γνωρίζει πού βρίσκεστε, ποιες εφαρμογές έχετε εγκαταστήσει, πότε τις χρησιμοποιείτε, έχει πρόσβαση στη webcam και στο μικρόφωνο της συσκευής σας, στον κατάλογο, στα αρχεία που έχετε κατεβάσει, στα παιχνίδια που παίζετε, στις φωτογραφίες και τη μουσική αλλά και το ιστορικό αναζητήσεων.

Μεγάλος αδελφός

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Curran, ανακάλυψε ότι στα αρχεία που κατέβασε η Google είχε κρατήσει κάθε φωτογραφία την οποία έχει ψάξει και έχει αποθηκεύσει, κάθε τοποθεσία στην οποία έχει βρεθεί, κάθε άρθρο που έχει διαβάσει και κάθε αναζήτηση που έχει κάνει στη Google από το… 2009. 

Αυτό φυσικά είναι από μόνο του κάτι τρομακτικό. Το πιο τρομακτικό από όλα είναι όμως, ότι όλα τα παραπάνω έγιναν με τη «συναίνεση» των χρηστών, χωρίς οι ίδιοι να το συνειδητοποιούν…

Πηγή: Guardian, altsantiti.gr